Минск. Беларус вече има нов празник – Денят на народното

...
Минск. Беларус вече има нов празник – Денят на народното
Коментари Харесай

„Известия“ : Беларус обяви годишнината от нахлуването на СССР в Полша през 1939 година за национален празник

Минск. Беларус към този момент има нов празник – Денят на националното единение. Той ще бъде празнуван на 17 септември, датата, на която Червената войска през 1939 година влиза в Полша и причислява към Беларуската руска социалистическа република земи, влизали в миналото в състава на Реч Посполита, написа съветското издание „ Известия “.

Във Варшава този ден се смята за тъжна дата, само че президентът Александър Лукашенко е сигурен, че празникът „ акцентира приемствеността на поколенията, неприкосновеността и самодостатъчността на белоруската нация и държавност “.

Както изясняват от пресслужбата на беларуския държавен глава, „ този ден е акт на историческа правдивост във връзка с беларуския народ, разграничен срещу волята му през 1921 година съгласно изискванията на Рижкия кротичък контракт, и вечно остана в националната историческа традиция “.

Все още не е ясно по какъв начин тъкмо беларусите ще честват празника, само че той към момента няма да е почивен ден. „ Изборът на датата акцентира приемствеността на поколенията, неприкосновеността и самодостатъчността на белоруската нация и държавност “, акцентира пресслужбата.

В Полша обаче се отнасят по напълно друг метод към тази дата. На 17 септември 1939 година - 16 дни след началото на немската инвазия в Полша - стартира военната интервенция на Червената войска в източните региони на Полската република, вследствие на което обширни територии биват присъединени към Украинската и Белоруската ССР като Западна Украйна и Западен Беларус. Формално Съюз на съветските социалистически републики не афишира война на Полша, а на полския дипломат в Съветския съюз Вацлав Гржибовски е прочетена нота, в която влизането на руските войски се изяснява с „ нуждата от отбрана на живота и имуществото на популацията на Западна Украйна и Западен Беларус “.

В известието на пресслужбата на Лукашенко се споделя, че „ възобновеното единение разреши на Беларус да устои на Великата отечествена война, да заеме почетно място в интернационалната общественост и да стане един от съоснователите на Организация на обединените нации “. Полските медии от своя страна настояват, че „ 17 септември в действителност беше денят, в който се случиха основни събития в международната история “: на този ден „ Съюз на съветските социалистически републики окупира половината страна и стартира жестоки репресии, признакът на които бяха катинските изтезания и депортация на стотици хиляди наши сънародници “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР