Министрите от кабинета Борисов-3 одобриха промени в Закона за филмовата

...
Министрите от кабинета Борисов-3 одобриха промени в Закона за филмовата
Коментари Харесай

МС одобри нова схема за държавна помощ за филмопроизводство

Министрите от кабинета " Борисов-3 " утвърдиха промени в Закона за филмовата промишленост , оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Със законопроекта се оферират разпореждания, които да изпълнят уговорките на България за привеждане на настоящата скица за държавна помощ в региона на филмопроизводството. То е в сходство със Съобщението на Европейската комисия по отношение на филмовата промишленост.

С измененията се планува получателите на държавна помощ да разходват част от бюджета на филмовата продукцията на територията на страната .

Отменя се и наредба та създателите на филми, създадени на територията на страната, да имат българско поданство .

Законопроектът се предлага в резултат на мониторинг на утвърдената от Европейската комисия Схема за помощ на българската кино промишленост със период на деяние до 31 декември 2017 година
Мониторингът се организира от Групово дело " Конкуренция " и все още не е завършил , заради несъблюдение на дадените инструкции по привеждане на българското законодателство в сходство със Съобщението на Комисията.

Предвиден е експлицитен текст, който регламентира , че след 31 декември 2017 година самостоятелни помощи по настоящата скица няма да бъдат предоставяни, защото е в ход одобряването на нова скица за държавна помощ за филмопроизводството .

С поправките се вкарва легално определение за " сложен филм ". Това е филм, чиято единствена версия е на български език .

Предлагат се и ограничения за понижаване на административната тежест . Отпада условието за включване в обществения указател на филмовите продуценти, разпространителите на филми и на лицата, осъществяващи показ на филми на територията на България, да се дава настоящо уверение за регистриране в Търговския указател . Информацията ще се събира по длъжностен път, разясняват от Министерския съвет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР