Министрите на външните работи на страните от ЕС ще обсъждат

...
Министрите на външните работи на страните от ЕС ще обсъждат
Коментари Харесай

Външните министри от ЕС обсъждат ситуацията в Украйна

Министрите на външните работи на страните от Европейски Съюз ще разискват развоя на обстановката в Украйна на днешното си съвещание в Брюксел. В дебатите ще се включи държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън посредством видеоконферентна връзка.
Заседанието се организира на фона на все по-изострящия се звук сред НАТО и Русия, на скупчването на съветски войски на границата с Украйна и след отправения от Руската федерация ултиматум Алиансът да се изтегли от България и Румъния - искане, което Пактът изрично отхвърли. 
По-късно външният министър на Русия Сергей Лавров заплаши, че по-нататъшното игнориране на опасенията на Русия за нейната сигурност ще има съществени последици и посочи по време на срещата си с Блинкен в Женева, че те са свързани най-вече с развиването на военното наличие на Съединените щати и НАТО в  Украйна и разполагането на сили на Алианса покрай съветските граници.  
Някои страни като Съединените щати, Обединеното кралство и Белгия приканиха жителите си да отсрочат маловажните пътувания за Украйна, а тези, които са там, да се изтеглят. 
България ще бъде показана на Съвета от заместник-министъра на външните работи Ирена Димитрова. 
Също за през днешния ден е планувана среща на генералния секретар на Пакта Йенс Столтенберг с министрите на външните работи на Швеция и Финландия, които не са негови членки, само че се ускоряват изказванията, че поради ситуацията може да пожелаят да станат част от Алианса.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР