Министрите на външните работи на Русия и Украйна ще проведат

...
Министрите на външните работи на Русия и Украйна ще проведат
Коментари Харесай

Турция приема висши дипломати на Русия и Украйна в опит за постигане на мир

Министрите на външните работи на Русия и Украйна ще проведат в четвъртък диалози на четири очи в Южна Турция в границите на първия контакт на високо ниво сред Киев и Москва, откогато Русия нахлу в Украйна преди две седмици.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който упорства Турция да играе ролята на медиатор, изрази вяра, че диалозите могат да предотвратят покруса и даже да оказват помощ за реализиране на съглашение за преустановяване на огъня.

Анализаторите обаче се притесняват, че има единствено дребни шансове за пробив по време на срещата в Анталия сред съветския външен министър Сергей Лавров и украинския му сътрудник Дмитрий Кулеба.

Висши украински чиновници, в това число министърът на защитата, организираха поредност от срещи с съветска делегация в Беларус, отдадени най-вече на филантропични въпроси, само че Москва не изпрати на диалозите нито един министър.

Към Лавров и Кулеба на срещата в четвъртък сутринта ще се причисли и турският външен министър Мевлют Чавушоглу, защото Турция, която е член на НАТО, желае да поддържа мощни връзки и с двете страни, макар спора.

Във видеоклип във Facebook Кулеба удостовери, че се готви да се срещне с Лавров в четвъртък, само че предизвести, че упованията му са " лимитирани ".

Той съобщи, че триумфът на диалозите ще зависи от това " какви указания и наставления получава Лавров " от Кремъл по време на полемиките.

" Не разпореждам огромни очаквания на тях, само че ще се опитаме с ефикасна подготовка да извлечем оптималната изгода " от диалозите, сподели той.

Активен неутралитет

Посещението в Анталия ще бъде първото пътешестване в чужбина за Лавров, откогато Русия беше изолирана от западния свят с жестоки наказания, които бяха ориентирани и към дългогодишния първи посланик на президента Владимир Путин.

Срещата евентуално ще бъде напрегната, откакто предходната седмица в изявление за CNN Кулеба разказа Лавров като " Рибентроп на своето време ", сравнявайки го с външния министър на нацистка Германия през Втората международна война.

В сряда представителят на съветското външно министерство Мария Захарова удостовери, че Лавров ще взе участие в срещата, която ще се организира в границите на дипломатически конгрес, проведен от Чавушоглу в родния му град Анталия.

" Работим, с цел да спрем превръщането на тази рецесия в покруса ", съобщи Ердоган в сряда.

" Надявам се, че срещата сред министрите ще отвори пътя към трайно преустановяване на огъня. "

Турция е обичаен съдружник на Украйна и доставя на страната безпилотни самолети " Байрактар ", които Киев употребява в спора. Дроновете са създадени от компания, чийто софтуерен шеф е шурей на самия Ердоган.

Турският президент обаче се стреми да поддържа положителни връзки с Русия, от която Турция зависи в огромна степен за вноса на газ и приходите от туризъм.

Ердоган назова съветската инвазия " неприемлива ", само че в това време Анкара не се причисли към западните наказания против Москва и отхвърли да затвори въздушното си пространство за съветски самолети.

Този деен неутралитет съумя да изведе Турция в центъра на дипломатическата игра ", споделя Берк Есен от Германския институт за интернационалните връзки и сигурност.

Малък късмет за пробив

Войната провокира най-голямата бежанска рецесия в Европа след Втората международна война, като по данни на Организация на обединените нации повече от два милиона души са минали границите на Украйна.

Санкциите на Запада против Русия не съумяха да разубедят Путин да продължи с нападението си.

" Мисля, че всяко изпитание оказва помощ, само че не мисля, че към момента има огромна вяра за пробив ", съобщи пред Агенция Франс Прес шефът на близкоизточната стратегия на Института за външнополитически проучвания Аарон Стейн.

Преговорите са тласък за Ердоган, който през последните години все по-често среща леден банкет от страна на Запада поради едностранните турски интервенции в Сирия и опасенията за правата на индивида.

Турция претърпява и тежка икономическа рецесия, която докара до срив в цената на лирата. Разрушаването на връзките с Русия може да докара до злополука за стопанската система.

Сътрудникът на Вашингтонския институт Сонер Кагаптай съобщи, че " ще бъде доста сюрпризиран ", в случай че договарянията в Анталия доведат до огромен пробив, като други водачи, в това число френският президент Еманюел Макрон и израелският министър-председател Нафтали Бенет, също се пробват да посредничат.

Но той похвали като " голям триумф за турската дипломация " обстоятелството, че двамата външни министри " се съгласяват да се срещнат персонално на неутрална територия ".

" Това е много значимо, даже и да няма пробив ", сподели той пред Агенция Франс Прес. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР