Министрите на външните работи на държавите–членки на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ)

...
Министрите на външните работи на държавите–членки на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ)
Коментари Харесай

Външните министри на ЦЕИ потвърдиха подкрепата си за Украйна и регионалните инициативи за справяне с последиците от войната

Министрите на външните работи на държавите–членки на Централноевропейската самодейност (ЦЕИ) потвърдиха поддръжката си за Украйна и показаха подготвеност да работят дружно за справяне с последствията от войната.

В рамките на министерската среща, управлявана от министъра на външните работи Николай Милков в София, участниците одобриха взаимна декларация, утвърждаваща солидарността и единството на ЦЕИ в взаимните старания за постигането на мир, непоклатимост и разцвет на района.

Акцент в полемиката бяха провокациите, с които се сблъскват страните от района в следствие от войната, изключително в браншове като енергетика, селско стопанство и вериги за доставки, стопански компликации и възходяща инфлация.

Министрите реферираха към оказаната досега политическа, финансова и материална поддръжка на Украйна от ЦЕИ и обмениха хрумвания по отношение на по-нататъшни координирани дейности в това отношение. Те разгледаха опциите за районни ограничения за усилване на свързаността, за поредна поддръжка на младежите и уязвимите групи в подтекста на войната.

Участниците в срещата показаха поддръжка за процеса на разширение на Европейския съюз, изтъквайки, че европейската интеграция е основна за сигурността в района.

Министър Николай Милков открои достиженията на българското председателство на ЦЕИ, като акцентира, че тази година в София бе извършен първи в границите на организацията Конгрес на локалните управляващи и се състоя Младежки конгрес в поддръжка на заетостта на младежите посредством придобиване на умения в цифровата промяна и зеления преход. Той изрази убеденост, че самодейностите, подхванати по време на Българското председателство, са постигнали задачите си и способстват за осъществяване на главните цели на Инициативата.

По време на срещата на външните министри се състоя и алегорично предаване на председателството на ЦЕИ от България към идващия ротационен ръководител – Република Молдова.

Министър Милков изрази признателност към генералния секретар на Инициативата Роберто Антонионе за поддръжката и ползотворното съдействие през актуалната година и пожела триумф на Молдовското председателство през 2023 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР