Министрите на правосъдието и на вътрешните работи бяха извикани в

...
Министрите на правосъдието и на вътрешните работи бяха извикани в
Коментари Харесай

Двама министри бяха извикани в парламента заради случая с избягалите затворници

Министрите на правораздаването и на вътрешните работи бяха извикани в Народното събрание, с цел да дадат повече информация по случая с избягалите пандизчии. Надежда Василева онлайн от Народното събрание.

Двамата министри отговаряха към час на въпроси в пленарната зала. Вътрешният министър заяви, че преди година е имало данни за подготвяно бягство на Владимир Пелов, като са подхванати ограничения тогава. Данните удостовери и правосъдният министър Цецка Цачева. Тя сподели още, че е основана комисия, която ще ревизира обстоятелствата към бягството и също по този начин по какъв начин двамата пандизчии са получили оръжието, което са употребявали през вчерашния ден. Тази комисия би трябвало да излезе със изводи до 12 април.

Засилена е защитата по границите, досега не е открита колата, с която са избягали двамата пандизчии.
Цецка Цачева - министър на правораздаването: " Вярно е, че е имало данни през 2016-та година, че единият от двамата избягали лишени от независимост е бил подготвен към или най-малко подготвяне към бягство. Реакцията на управлението тогава е била този човек да бъде спрян от работа, където знаете, че по време на полагането на подобен труд, режимът е по- по какъв начин да се изразя, не толкоз непоколебим. Самият факт, че се реализира въоръжено бягство, открито по безапелационен метод досега. Единият е бил с нож, другият с огнестрелно оръжие - с револвер - значи, че тези движимости са импортирани в Софийския затвор.Безспорно в тази ситуация става дума за човешки неточности, става дума и за техническо неокомплектоване на системите за сигурност, които работят. Валентин Радев - министър на вътрешните работи: " Трябва да ви осведомен, че за бягството на лицето Владимир Пелов, или за подготовка за бягство имахме оперативна информация още предходната година лятото, която е дадена още тогава и на Министерството на правораздаване и на тези, които са заинтригувани от това. Направени са и са взети нужните ограничения по това, само че за жал се случи по този начин, че той в този момент е избягал от пандиза. В момента работи щаб в Столична дирекция на вътрешните работи под управлението на гл. комисар Христо Терзийски, който е шеф на Главна дирекция " Национална полиция ". Усилено се охраняват границите тук-там, където чакаме, че могат да излязат двамата или единият от избягалите пандизчии. Умишлено не прецизирам къде. В момента се води разследване и не мога да кажа повече, само че мога да кажа, че са разпитвани и се разпитват сега и са под надзор най-общо да кажа свързани лица. " Валери Жаблянов,БСП: По отношение на режима на пандизчиите, на реда в българските затвори и на постигането на европейските правила на сигурност България е на последно място в Европейски Съюз. Това е вследствие на траялото 10 години ръководство на сегашната съществена ръководеща партия. Защо не сте създали нищо по всички бележки уважаеми господа от ГЕРБ. И защото политическата отговорност е въпрос на оставка ви приканваме да не се бавите.Данаил Кирилов, ГЕРБ: Като съобразяваме,че бягства от пандизите постоянно е имало още от времето на граф Монте Кристо, влака-беглец, от Алкатрас,най- охраняваният затвор имаме бягства. Не желая да подценявам случая, желая да кажа,че този случай е следващият, който касае реализация на едно незаконно мислене. И това не е политически въпрос.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР