Министрите на икономиката и финансите от страните-членки одобриха националния план

...
Министрите на икономиката и финансите от страните-членки одобриха националния план
Коментари Харесай

ВАЖНО: Съветът на ЕС одобри плана за възстановяване на България

Министрите на стопанската система и финансите от страните-членки утвърдиха националния проект за възобновяване и резистентност на България, заяви Съветът на Европейски Съюз.

Решението ще бъде признато на писмена процедура скоро след извършената неофициална видеоконференция на министрите. Те утвърдиха и националния проект на Швеция.

След формалното приемане на решенията двете страни ще могат да употребяват средствата по Механизма за поощряване на икономическото възобновяване от пандемията от COVID-19.

Средствата в размер на 672,5 милиарда евро от Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ) ще бъдат употребявани за поддръжка на промените и вложенията, обрисувани в проектите на страните-членки.

Решенията на Съвета на Европейски Съюз се предшестват от оценка на националните проекти, осъществявана от Европейска комисия.

Плановете би трябвало да са в сходство със характерните за всяка страна рекомендации за 2019 и 2020 година и да отразяват общата цел на Европейски Съюз за основаване на по-екологична, по-цифровизирана и по-конкурентоспособна стопанска система.

Българският проект включва 6,3 милиарда евро под формата на безплатни средства.

България счита да употребява 58,9% от общия размер на отпуснатите по проекта средства за реализиране на задачите си в региона на климата посредством ускорение на декарбонизацията на енергийния бранш, възстановяване на енергийната успеваемост на частните и публичните здания и подкрепяне на устойчивите форми на превоз.

25,8% от общия размер на отпуснатите средства по проекта за възобновяване ще бъдат предопределени за цели в региона на цифровите технологии като повишение на цифровите умения и цифровизацията на обществената администрация, както и поддръжка за развиването на мрежи с доста огромен потенциал в цялата страна.

Бъдещите заплащания от МВУ ще се правят, откакто държавите-членки изпълнят основните стадии и цели, избрани за обособените вложения и промени.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР