Министрите на финансите от еврозоната, както и колегите им от

...
Министрите на финансите от еврозоната, както и колегите им от
Коментари Харесай

ЕС изостави идеята за коронаоблигации

Министрите на финансите от еврозоната, както и сътрудниците им от останалите страни-членки на Европейски Съюз, се споразумяха за компромисна тактика в поддръжка на икономическото възобновяване след пандемията в размер на 500 милиарда евро. Идеята за така наречен "коронаоблигации " беше изоставена.

Компромисът беше реализиран след продължителни и напрегнати договаряния, съобщи БНР.

"Днес ние отговорихме на апела на нашите жители за Европа, която закриля. Бяха ни нужни общо 16 и половина часа срещи и доста повече за тяхната подготовка, само че ние успяхме! ", акцентира ръководителят на Еврогрупата Мариу Сентену.

Министрите взеха решение да бъдат основани три мрежи за сигурност - за работещите, дребния и междинен бизнес и страните-членки.

Схемата за краткосрочна претовареност, позната като SURE, ще канализира 100 милиарда евро за отбрана на работещите и самонаетите.

Втората мрежата - за отбрана на дребните и междинни предприятия, е по самодейност на Европейската капиталова банка (EIB). Тя ще сътвори паневропейски щит, който ще активизира заеми в размер на 200 милиарда евро.

Чрез третата скица се основава механизъм за поддръжка при рецесията с ковид, основан въз основата на превантивна кредитна линия с разширени условия през Европейския механизъм за непоклатимост (ESM). Всяка страна от еврозоната ще може да тегли сума от фонда ESM на стойност 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт за 2019 година с изискването, че парите се употребяват в опазването на здравето. Общата кредитна линия по Европейския механизъм за непоклатимост ще бъде в размер на 240 милиарда евро.

Създава се и краткотраен Фонд за възобновяване, който ще обезпечава средства за страните-членки посредством бюджета на Европейски Съюз. На срещата на Еврогрупата обаче не се реализира съглашение по отношение на това по какъв начин ще бъде финансиран този фонд.

Мариу Сентену уточни, че страните членки ще работят върху Фонда за възобновяване в по-дългосрочен проект и като част от него ще обсъдят "иновативни финансови принадлежности, в сходство с договорите на Европейски Съюз ".

Той удостовери, че някои членки на Европейски Съюз (като Италия и Испания) поддържат опцията Фондът за възобновяване да се финансира чрез така наречен "споделени отговорности ", визирайки концепцията за издаване на общ дългов инструмент, добил популярност като "корона облигации ", само че други (Германия и Нидерландия) се опълчват на това.

Общо до момента в битката против пандемията в Европейския съюз са мобилизирани рекордните 3,2 трилиона евро, като това е най-големият в света финансов пакет за облекчение на отрицателното икономическо влияние от Covid-19.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР