Министрите на енергетиката на 8 държави се събират в София,

...
Министрите на енергетиката на 8 държави се събират в София,
Коментари Харесай

Енергийни министри ще обсъдят в София регионален координационен център

Министрите на енергетиката на 8 страни се събират в София, с цел да обсъдят енергийната сигурност и работата на бъдещия районен координационен център, който ще ръководи активността на електрическата и газовата инфраструктура за Югоизточна Европа.

Участници в срещата са министрите от България, Украйна, Азербайджан, Гърция, Румъния, Турция, Сърбия и Северна Македония.

В интернационалния конгрес ще се включат министър председателят Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и генералният шеф на Главна дирекция „ Енергетика “ на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен.

При визитата на вицепремиера Асен Василев в Брюксел преди седмица, след прекъсването на съветските доставки на газ, стана ясно, че България може да бъде координационен  център.

" Това, което обсъдихме с Комисията и това, което се случва с районния координационен център е, че България освен може да достави трите милиарда кубика, които са нужни на страната, само че може да достави и спомагателни 17-20 милиарда кубика към Европа и района отвън това, което е належащо на България.

Точно затова в България се ситуира районния координационен център, който да провежда всички тези доставки. Покупката на този газ и използването по най-хубавия метод на систематичните връзки на всички страни ", заяви вицепремиерът Асен Василев преди седмица.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР