Министрите на държавите членки на Европейския съюз, отговарящи за образованието,

...
Министрите на държавите членки на Европейския съюз, отговарящи за образованието,
Коментари Харесай

Весела Лечева дебатира в Брюксел за ролята на младите хора в изграждането на мирно и солидарно общество

Министрите на страните членки на Европейския съюз, отговарящи за образованието, младежта, културата и спорта, заседават в Брюксел през днешния ден и на следващия ден. Те дебатираха за ролята на младежите в публичния и политическия живот, за построяването на спокойно и солидарно общество. Приети бяха изводи на Съвета по отношение на насърчаването на междупоколенческото измерение в региона на младежта за стимулиране на разговора и общественото доближаване.

В рамките на Съвета министърът на младежта и спорта Весела Лечева показа позицията на България. В нея се акцентира, че в страната ни общини с население до 10 хиляди души и учебни заведения, функциониращи на територията на общини с население до 15 хиляди души, както и неофициални групи, към този момент са възможни претенденти по младежките стратегии. Това е основна стъпка напред по основаване на опция държавната политика за младежта да доближи до дребните обитаеми места и до неорганизираните младежи и да сътвори нова среда за младежка интензивност, присъединяване и овластяване. Формализира се и присъединяване на неофициалните юношески групи.

Към Министерството на младежта и спорта има основани няколко благоприятни условия за директно присъединяване в процесите на взимане на решения по разнообразни въпроси, касаещи политиката – Обществен съвет, Национален съвещателен съвет за младежта, Национална работна група по Диалога на Европейски Съюз по въпросите за младежта, Национална работна група за младежка работа.

България ще работи за поредно синхронизиране на националната политика за младежта с европейските практики и за потребление и насърчаване на междупоколенческото измерение. Пример за това е и смяна в Закона за младежта, която касае ръководството на юношески организации. Възможността за взаимно присъединяване на младежи до 29 година и по-възрастни представители в управителния орган на организациите способства за обмяна на опит сред поколенията, разискване на разнообразни гледни точки и взаимно взимане на решения.

“Насърчаването на интензивно поданство посредством академиите за млади водачи, обезпечаването на благоприятни условия за креативна изява, популяризирането на изгодите от спорта и физическата интензивност следва да се запазят като устойчиви практики и да бъдат доразвити в бъдеще. Министерството на младежта и спорта работи самодейно за представянето на младежите и младежките организации в центъра на създаването на обществените политики “, сподели Весела Лечева пред министрите от Европейски Съюз.

Утре Съветът продължава с полемика в региона на спорта, като ще се разискват въпросите по какъв начин неотдавнашните рецесии - пандемията от COVID-19, съветската експанзия и покачването на цените на силата могат да се трансфорат във опция за развиване. По време на работен обяд европейските министри ще имат среща и с президента на УЕФА Александър Чеферин.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР