Министрите на БСП напуснаха заседанието на Министерския съвет. Не знаем как

...
Министрите на БСП напуснаха заседанието на Министерския съвет.
Не знаем как
Коментари Харесай

Министрите на БСП напуснаха заседанието на Министерския съвет -

Министрите на Българска социалистическа партия напуснаха съвещанието на Министерския съвет.

Не знаем по какъв начин ще оцелеят хората зимата, а тръгнали да купуват нови самолети, съобщи на брифинг Корнелия Нинова.

Днес тук се приказва за закупуването на нови 8 броя самолети F-16. Не желаем да участваме в полемика на взимане на такова решение. Смятаме, че сега народът се нуждае от тези пари, с цел да оцелее през зимата и да преведем България през рецесията. В този миг минимум е належащо България да прави капиталов разход за оръжия, сподели Нинова.

Още по време на съвещанието декларирахме, че го напущаме. Намираме, че този диалог и решение в този момент е нездравословно за България. Намираме се в няколко рецесии - икономическа, обществена. Липса на визия какво ще се случи в идващите месеци и по какъв начин ще се развият икономическите, обществените и енергийните въпроси в Европа и България. Смятаме, че да се разисква сега нов капиталов разход в какъвто и да е размер за нови 8 броя F16, за нас най-малко, е безусловно неприемливо. Затова всички министри на Българска социалистическа партия напуснахме съвещанието на Министерски съвет и няма да участваме повече в него, сподели още вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността в оставка.

Позицията на министъра на защитата

Проектът за капиталов разход няма по какъв начин да бъде утвърден в границите на това държавно управление, съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на защитата в оставка Драгомир Заков по отношение на получената оферта от американска страна за вторите осем изтребителя F-16 от цялата ескадрила, възнамерявала да закупи страната ни.

„ Оттук нататък този план остава да бъде утвърден и придвижен от служебното държавно управление “, разяснява Заков.

„ Офертата е пристигнала, Военновъздушните сили организират разбор. Вчера идентифицираха 32 линии от контракта, по които те имат избрани въпроси. Линии, по които трябваше да има изясненост още в интервала, в който са водени диалози. Тази изясненост би трябвало да бъде реализирана с американската страна, което ще наложи в допълнение диалози и видеоконферентни връзки, с цел да се изяснят неразбираемите моменти “, изясни военният министър за настоящото положение на плана.

Той изрази вяра да остане политическата воля този план да бъде приключен, защото е значим за Военновъздушните сили (ВВС) и за Българската войска.

„ Това е планът, който вкарва Военновъздушните сили в 21 век. Дали това ще се случи, зависи от болшинството в идващия парламент “, разяснява още той.

Драгомир Заков добави още, че актуалното държавно управление е постигнало невиждани условия за България в диалозите с американската страна. По думите му контрактувано е " първата вноска за 2025 година по възможен втори контракт да бъде отлагана от България досега, в който дойдат първите самолети. Ако има закъснение, ние да можем да забавим и нашата вноска “.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР