Министри от кабинета „Петков”, заедно с началника на кабинета Лена

...
Министри от кабинета „Петков”, заедно с началника на кабинета Лена
Коментари Харесай

Eто какво реши МС за бежанците от Украйна

Министри от кабинета „ Петков”, дружно с началника на кабинета Лена Бориславова, направиха изказване след завършилото съвещание на Министерския съвет през днешния ден. Финансовата помощ за украинските бежанци беше водеща тематика. Всеки украински жител със статут у нас към този момент ще може да получава по 40 лв. дневно, реши кабинетът.

"България се причислява към европейската протекция като започва ограниченията на Директивата за краткотрайна протекция. Предоставя се краткосрочна помощ за 3 месеца за украински жители – в размер на до 40 лв. дневно ", сподели Бориславова.

С тази мярка ще бъде подкрепят и българският туристически бранш, който в създалата се обстановка може да чака отлив на туристи. Средства ще получат и хотели, и места за настаняване, решили да приютят бежанци, изясни началникът на кабинета.

По думите й България няма да изпраща изтребители към Украйна. Това е решние, зад което застава кабинетът, само че не е било обсъждано на днешния Министерски съвет.

Финансовият министър Асен Василев сподели, че 30 000 украински жители имат период до 31 март за приемане на бежански статут, с цел да могат да получават помощта от 40 лв..

"3 милиона тона пшеница има общо в България, 300 000 са в запаса, а 1, 1 млн. тона ще бъдат закупени. Решението е взето, а парите са отпуснати. Отпуснати са и пари за слънчоглед и царевица, с цел да се подсигури и фуражът ", сподели Василев.

„ Не чакаме спиране на доставките на газ. Отменяне на мораториума за ток няма да докара до повишение цените за битовите консуматори. КЕВР ще излезе с ценово решение, само че те няма да бъдат по-високи от настоящите. Драматични покачвания на цените на парното няма да има, покачването ще е в границите на повишението цената на газа, не повече”, съобщи финансовият министър.

„ Цена от 5 лв. за литър олио в магазините е далавера. Производствената цена е 2 лв.. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 лв. не е оправдана облага, нито е опрощение за нарасналите цени на горивата”. Това съобщи Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността.

„ Твърдението от през днешния ден, че прекъсването на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе е една от повода за повдигането на цените, сега имаме 1 млн. и 500 хиляди тона слънчогледово семе, което стига за 4 години и половина произвеждане на олио. Собствениците на слънчогледово семе и олио задържат количества в очакване да се вдигне още цената или да го изнесат, с цел да го продадат с по-голяма печалба”, добави вицепремиерът.

„ Затова подхващаме ограничения като страна. От през днешния ден задвижваме Комисия за защита на конкуренцията със сигнал за монопол и всички типове инспекции. КЗП от няколко дни е на инспекции - ще влезем във всеки склад. Агенцията по Стокови тържища и борси ще ревизира по складовете и пазарите какво се крие там. Искам да кажа на всички, които се пробват да създадат свръхпечалба на гърба на българския народ, че всички институции ще бъдат вдигнати на крайник и ще срещнете цялата мощ на страната. Няма да позволим да изнудвате в тези сложни моменти на рецесии българския народ”, безапелационна беше Нинова.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР