Министерството на земеделието и храните ще стартира кампания за представяне

...
Министерството на земеделието и храните ще стартира кампания за представяне
Коментари Харесай

Министър Вътев: МЗХ ще стартира кампания за представяне на успешни агробизнес модели

Министерството на земеделието и храните ще започва акция за показване на сполучливи агробизнес модели в страната. Целта е да се покажат и насърчат положителните практики в земеделието, прилагани от стопани с опит в региона на растениевъдството и отглеждането на животни, които сполучливо развиват своя бизнес. Това заяви министърът на земеделието и храните по време на церемонията за връчването на наградата „ Агробизнесмен на България за 2023 година “ в София. Конкурсът за принос към развиването на земеделието се провежда от вестник „ Български фермер “.

Министър Вътев сподели, че земеделието като бизнес начинание е мъчно, тъй като е обвързвано с изменящите се климатични условия и риска от появяването на заболявания при растенията и животните. В тази връзка той акцентира, че аграрната просвета със своите постижения е извънредно нужна и скъпа за работата на фермерите.

Министърът на земеделието връчи наградата „ Агробизнесмен на България за 2023 година “ на инж. Рашид Узунов, шеф на предприятието за произвеждане на прикачна почвообработваща техника „ Раломекс “ АД, гр. Завет. Освен производител на техника инж. Узунов е и пчелар, който се грижи за 100 кошера.

Изпълнителният шеф на Държавен фонд “Земеделие “ Георги Тахов връчи отличие на Мария Василева за инвестиция с идея - бутиковата животновъдна плантация Детска плантация „ Кеффа “ и фермерска мандра в село Строево.

Издателят на в. „ Български фермер “ и „ 24 часа “ Венелина Гочева награди фамилната биоферма „ Софина “ на Стоян Симеонов, където се създават биологични зеленчуци, подправки, плодове и орехи.

В церемонията бяха отличени още Мария Николова, шеф на опитната база на Опора Заден в село Цалапица, за основаването на нов вид розов домат Мами Пинк F1, Пламен Янчев от стопанство „ Дини Янчев “ от Долни Дъбник за пробив на българския пазар с дини без семки, а в категорията млад агробизнесмен бе награден Георги Мутафчиев, притежател на биоферма „ Козле “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР