Министерството на здравеопазването възобновява обществената поръчка за проектирането и строителството

...
Министерството на здравеопазването възобновява обществената поръчка за проектирането и строителството
Коментари Харесай

Търгът за строителството на детската болница е възобновен

Министерството на здравеопазването възобновява публичната поръчка за проектирането и строителството на националната детска болница, оповестиха в петък от ведомството. Това става допустимо откакто Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли настояването на Камарата на архитектите да бъде наложена краткотрайна мярка “спиране на процедурата “ до произнасянето по жалбата ѝ всъщност.

Камарата на архитектите апелира търга за строителството на детската болница през август с претекста, че сегашните параметри на търга са порочни и по никакъв метод не подсигуряват качественото осъществяване на постройката.

Според Комисия за защита на конкуренцията в съответния случай, прекъсването на процедурата ще рефлектира отрицателно върху ползите на обществото, защото забавянето ѝ ще докара до отсрочване на контракта за проектирането и строителството, а “изграждането на национална многопрофилна детска болница е задача с огромна социална значителност, предпочитана за развиването на качественото опазване на здравето в България и от огромно значение за оказване на съответна, своевременна и висококвалифицирана помощ на малолетни и малолетни пациенти”. Освен това от Комисия за защита на конкуренцията показват, че Министерство на здравеопазването няма право да подписа контракт с определения за реализатор преди разногласието да се реши всъщност, затова ползите на жалбоподателя са предпазени оптимално.

“Жалбоподателят не е изложил никакви, подкрепени с доказателства претекстове, които да послужат като съображение за преценка, че ползите на страните, и по-специално тези на жалбоподателя, ще бъдат повредени по необратим метод, който би могъл да бъде възпрепятстван посредством налагането на обезпечителната мярка “, се споделя в претекстовете на Комисия за защита на конкуренцията.

“Към сегашния миг Комисия за защита на конкуренцията не може да се произнесе по неоспорим и безапелационен метод дали има осъществени нарушавания при разкриване на процедурата, които водят до опорочаване на решението за откриването ѝ, защото по този метод ще се стигне до предрешаване на разногласието всъщност. По тази причина, не може да се направи обосновано умозаключение до каква степен и в каква степен довършването на процедурата ще накърни ползите на жалбоподателя или на обществото като цяло “, се показва още в претекстовете.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР