Министерството на здравеопазването трябва да направи крачка назад по отношение

...
Министерството на здравеопазването трябва да направи крачка назад по отношение
Коментари Харесай

Омбудсманът: Здравната система не е готова за е-рецептите

Министерството на опазването на здравето би трябвало да направи крачка обратно във връзка с електронните предписания, сподели омбудсманът Диана Ковачева в утринния блок на Българска национална телевизия „ Денят стартира “. Ведомството е трябвало да се осведоми авансово подготвени ли са всички лекари да издават електронни предписания, сподели още Ковачева.

Тя означи, че още при публичното разискване на казуса през лятото е предизвестила, че ще има проблеми, защото системата не е подготвена.

„ Правилно е да се тръгне по този път, с цел да се ограничи потреблението на антибиотици и да се даде опция да има задоволително наличност на медикаменти да диабетици, само че в случаите, в които се вижда, че има категории с лекари, които не могат да издадат електронна рецепта, това значи, че на процедура няма опция, системата не е подготвена “, добави омбудсманът. Дори и един доктор да не може – това са незнаен брой хора, които ще останат без терапия, изясни Ковачева.

Проблемите не са единствено във физическото издаване на рецептата, а когато пациентът отиде в аптеката и му кажат, че лекарството, което му е изписано, го няма. Абсурдно е хората на опашката в аптеката да звънят на лекаря си, с цел да им каже той кое е другото лекарство, да им промени сега рецептата. Абсурдно е един доктор от незабавна помощ да не може да ви изпише антибиотик – т.е. вие занапред да се обяснявате с различен доктор, да го убеждавате, че това е лечението - това не е работа на пациентите, сподели още Диана Ковачева.

Друг проблем е, че номенклатурите не съответстват - т.е. има още работа да се свърши от страна на министерството на опазването на здравето, с цел да сме сигурни, че тази система работи безпрепятствено и хората не остават без терапия, добави Ковачева.

Вчера здравното министерство разгласява за публично разискване план за допълнение на Наредба №4 за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули.

С него се предлага продължен гратисен интервал за издаването на електронни предписания от работещите в центровете за незабавна здравна помощ (ЦСМП). В период до 1 март 2024 година, само за чиновниците от ЦСМП, се позволява определяне на лекарствени артикули за лекуване на диабет и антибактериални лекарствени артикули за систематична приложимост и на книжен притежател.

При осъществяване на предписанията магистър-фармацевтът би трябвало да прави инспекция в листата на лицата, работещи в центровете за незабавна здравна помощ, оповестен на интернет страницата на Националната здравноинформационна система. В случай, че съответното лице не е в листата, предписанието не се извършва, прецизират от Министерството на здравеопазването. 

Решението е взето вследствие на усложнения с предписването на тези лекарствени артикули в незабавни случаи от екипи на ЦСМП, когато те правят прегледи на пациенти в незабавни положения в отдалечени и труднодостъпни региони на страната без връзка с интернет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР