Министерството на здравеопазването ще осигури условия за безопасна среда в

...
Министерството на здравеопазването ще осигури условия за безопасна среда в
Коментари Харесай

Александър Златанов: Осигурени са достатъчно COVID-тестове за най-малките

Министерството на опазването на здравето ще обезпечи условия за безвредна среда в учебно заведение от началото на идната седмица. Кога най-малките възпитаници ще се върнат в клас обаче, ще реши министърът на образованието според от основаната организация за всеобщо тестване.

Това съобщи в " Денят стартира " заместник-министърът на опазването на здравето Александър Златанов.

Той увери, че са обезпечени задоволително проби за най-малките възпитаници. Първата поръчана партида ще стигне за две седмици, само че незабавно след нея е поръчана и втора партида тъй че да се подсигурява непрестанен развой.

На постоянно всеобщо тестване няма да се подлагат преболедувалите COVID-19 деца, както и по-големите възпитаници, които са с сложена ваксина. Ако някой от тях обаче покаже и най-малки признаци - ще бъде тестван самостоятелно.

Ако възпитаник отсъства в деня на тестването, ще бъде тестван самостоятелно на идващия ден.

Учителите също могат да се възползват от безплатните проби, с цел да работят в клас. Резултатите от тях обаче няма да важат като зелен документ.

Частните школи остават затворени и след връщането на децата в клас. Изключение ще се направи единствено за центровете за развиване за малчуганите със специфични просветителни потребности.

Министерството на здравеопазването ще вземе решение дали съществуването на антитела може да е съображение за зелен документ по ясни критерии, съобщи още в " Денят стартира " Александър Златанов. Той разяснява, че даже в научните среди към момента съществува разделяне по тематиката, по тази причина здравните управляващи изискват писмени мнения от разнообразни експертни препоръки, които ще проучват деликатно.

Над 400 000 души са се ваксинирали у нас след въвеждането на зеления документ, регистрира Златанов.

Хората, за които е противопоказно да се имунизират, ще получават записка от доктор за това. Тя обаче няма се употребява вместо зелен документ.

Ако се стигне до нови ограничения, при които единствено децата на имунизирани да посещават детските ясли и градини, здравните управляващи ще създадат по този начин, че да не лимитират правата на тези, за които е противопоказно да се ваксинират, разяснява още Златанов.

Целият диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР