Министерството на здравеопазването съдейства на КПКПОНПИ в разследване за оказан

...
Министерството на здравеопазването съдейства на КПКПОНПИ в разследване за оказан
Коментари Харесай

Разследват Ананиев и Начева за оказан натиск над “Бул Био“ да сключи неизгоден договор

Министерството на здравеопазването спомага на КПКПОНПИ в следствие за оказан напън от страна на някогашния здравен министър Кирил Ананиев и заместничката му Жени Начева върху някогашния шеф на държавната компания за ваксини “Бул Био “ Сашо Ганов да подписа неблагоприятен контракт с адвокатска адвокатска фирма. Казусът е от 2018 година, когато Сашо Ганов в качеството си на шеф на “Бул Био “ получава задача да приключи контракт за ходатайство с канадска компания за доставка на БЦЖ ваксина по линия на СЗО. Става въпрос за дълготраен контракт за ходатайство на канадска компания при продажбата на създаваната от “БулБио “ БЦЖ ваксина.

Ганов наема за задачата българска адвокатска адвокатска фирма по контракт на стойност 40 000 лв. и стартира съответните дейности. В един миг по-късно стартира напън от страна на Жени Начева, а в следствие и от Кирил Ананиев Ганов да подписа контракт и с друга западноевропейска компания за 350 000 евро, изясни в петък пред публицисти служебният зам.-министър на опазването на здравето Димитър Петров.

Той не пожела да назове нито името на българската адвокатска адвокатска фирма, наета в началото за 40 000 лв., нито на ангажираната в следствие непозната адвокатска фирма за 350 000 евро. Петров обаче разкри, че “същата компания е била наета по делото против “Росатом “ за реакторите на АЕЦ “Белене “, което е изгубено от нас “, от което излиза наяве, че засяга “Уайт енд Кейс”. В последна сметка Ганов е бил заставен да подписа контракта за 350 000 евро под напън, след което напуща и подава сигнал в КПКОНПИ.

На 12 октомври 2018 тогавашният шеф на “БулБио “ Сашо Ганов е освободен, като публично оповестеният претекст беше “по персонални аргументи “, а негово място бе назначен Николай Борисов. В следствие и той бе заменен и сега началник на сдружението е Румен Кофинов.

Въз основа на подадения сигнал в КПКОНПИ, ръководителят на комисията е изискал от Министерство на здравеопазването оригинали на документите по случая. Оригиналът на въпросния контракт и регистърът на договорите в “Бул Био-НЦЗПБ “ обаче липсвали до нощес, което будеше терзания дали в даден миг няма да се появят нови отговорности към въпросната компания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР