Министерството на здравеопазването полага всички необходими усилия за успешното завършване

...
Министерството на здравеопазването полага всички необходими усилия за успешното завършване
Коментари Харесай

Работна група ще разгледа отново параметрите на поръчката за хеликоптерите

Министерството на опазването на здравето поставя всички нужни старания за сполучливото довеждане докрай на плана за въвеждане на незабавна здравна помощ по въздух, декларират от Министерство на здравеопазването, откакто в понеделник стана ясно, че публичната поръчка за пазаруване на 6 медицински хеликоптера, е прекъсната. Това се случва единствено 4 месеца след нейното оповестяване, а като причина се показва, че единственият претендент с оферта да достави въздушни коли за спешна помощ е изискал цена, която надвишава с близо 21 милиона лв. избрания от страната бюджет без Данък добавена стойност, предава кореспондент на БГНЕС.

Министерството на здравеопазването приключи оповестената социална поръчка с предмет: „ Закупуване на санитарни транспортни средства за превоз по въздух, обезпечени с нужното съоръжение и инсталация за потребностите на незабавната здравна помощ “, в която е заложена доставката на общо 6 хеликоптера. Причина за това е плануваното в документите наложително условие оферираните хеликоптери и съоръжение към тях да са на цена равна или по-ниска от заложения от възложителя оптимален финансов запас.

Заложеният в прекратената процедура за закупуване на хеликоптери бюджет е финансиран по Договор за безплатна финансова помощ по Проект № BG16RFOP001-4.002-0001 „ Осигуряване на въздушни транспортни средства за реакция при незабавни медицински положения “, който се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз, посредством Европейския фонд за районно развиване и по Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България.

С цел преценка и разбор на изискванията, при които би могъл сполучливо да бъде предоставен и изпълнен планът за незабавната здравна помощ по въздух, в Министерството на здравеопазването се образува работна група, която да прегледа още веднъж параметрите на поръчката и, според от евентуалните опасности, при положение на нужда да предложи и промени в изискванията на процедурата. В работната група се планува да вземат присъединяване специалисти – представители на всички институции, ангажирани с процеса и процедурата по придобиване на въздушни транспортни средства за реакция при незабавни медицински положения, включително представители на Държавния авиационен оператор, Специализирания отряд „ Въздушно наблюдаване “ към Главна дирекция „ Гранична полиция “ на Министерство на вътрешните работи, държавно дружество „ Ръководство на въздушното придвижване “, Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ на МТС.

От Министерство на здравеопазването твърдят, че към сегашния миг няма риск от неспазване на периодите, заложени по план „ Изграждане на система за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха “ – част от Националния проект за възобновяване и резистентност.

В умозаключение, Министерството на здравеопазването показва, че поставя всички нужни старания в сходство с българското и европейското законодателство, с цел да бъде сполучливо приключен планът по въвеждане на незабавната здравна помощ по въздух.

Решението за преустановяване на поръчката е подписано от заместник-министър Тома Томов.

Обществената поръчка предвиждаше доставка на летателните средства, съоръжение, инсталация и образование на инженери и водачи. Стойността ѝ съгласно документите, оповестени от здравното министерство като възложител, е за близо 102 600 000 лв. без Данък добавена стойност, което значи към 16,5 милиона лв. на хеликоптер и към 3,5 милиона лв. общ разход за доставката.

Офертата на единствения претендент – Leonardo S.p.A, планува по-висока цена за хеликоптер и по този начин сумата, която се получава за шестте хеликоптера и доставянето им излиза над 123 милиона лв. без Данък добавена стойност.

През юли беше основано сдружение, което да прави тази активност, а първият хеликоптер трябваше да е разполагаем следващата година. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР