Министерството на здравеопазването одобри проект на Национална програма за ваксиниране

...
Министерството на здравеопазването одобри проект на Национална програма за ваксиниране
Коментари Харесай

Одобрен е проект на Национална програма за ваксиниране на бежанци от Украйна

Министерството на опазването на здравето утвърди план на Национална стратегия за имунизиране на украински жители против COVID-19, на които е предоставена краткотрайна протекция в Република България.

Основните цели на Програмата са от една страна да бъде опазено здравето на идващите от Украйна лица посредством имунизация против COVID-19, а от друга - запазване на публичното здраве от възникването и разпространяването на епидемиологични гърмежи от COVID-19 на територията на страната.

Ваксинацията против COVID-19 за украинските жители е безвъзмездна и доброволна.

Прилагането на имунизациите ще се прави от медицински експерти в имунизационните кабинети на районните здравни инспекции или от краткотрайни имунизационни пунктове/общопрактикуващи лекари, избрани за задачата. Извършените имунизации ще се вписват в документите по реда, посочен в Наредба № 15 от 2005 година за имунизациите в Република България и в електронния указател за имунизация против COVID-19.

По данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите към 23 февруари т. година 35% от жителите на Украйна са със приключен имунизационен курс.

Профилактиката на болестта посредством имунизация ще ограничи риска от пораждане и разпространяване на COVID-19 най-много измежду рисковите групи от получилите краткотрайна протекция лица, в това число възрастни хора, бременни дами, лица с отслабен имунитет и с подлежащи болести, само че и измежду цялото население на страната.

Данните от Единния портал за хора, наранени от войната в Украйна, сочат, че към 5 април 2022 година броят на влезлите у нас лица от Украйна, е съвсем 147 хиляди, като близо 66 хиляди от тях са останали в България.

Разходите за слагането на ваксини против COVID-19 се обезпечават от държавния бюджет на Република България. Програмата ще бъде импортирана за утвърждение от Министерския съвет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР