Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор

...
Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор
Коментари Харесай

Здравните власти обявиха правилата за втория бустер при ваксинираните с Janssen

Министерството на здравеопазването утвърди рекомендациите на Експертния съвет по контрол на имунопрофилактиката по отношение на използването на  втора бустерна доза иРНК ваксина  при всички искащи лица на и над 18 години, получили първична имунизация с имунизацията на Janssen

Втората бустерна доза може да се приложи минимум 4 месеца след първия бустер при лица, ваксинирани с ваксината на Janssen.

Втората бустерна доза иРНК ваксина е мощно целесъобразна за следните категории лица на и над 18 година с първична имунизация с имунизацията на Janssen:

 enlightened Имунокомпрометирани;

 enlightened Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

 enlightened Пациенти на хронична диализа;

 enlightened Пациенти с онкохематологични заболявания;

 enlightened Потребители и личен състав в обществени заведения, осигуряващи дълготрайна грижа за възрастни хора;

 enlightened Медицински експерти, ангажирани с лекуването на пациенти с COVID-19;

 enlightened Възрастни хора на и над 65 години.

В мнението на Експертния съвет се показва, че  в редица страни членки на Европейски Съюз (Германия, Полша, Словакия, Малта и др.) в ече е обезпечена опцията за използване на втора бустерна доза иРНК ваксина и при лица с първична имунизация с имунизацията на Janssen, заради по-ниските равнища на успеваемост при тази ваксина и нуждата от укрепване на имунния отговор през избран времеви период.

Втора бустерна ваксина против COVID-19 може да бъде сложена във имунизационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична здравна помощ, показват от Здравното министерство. 

Считано от сряда (3 август) Националният имунизационен указател – част от Националната здравно-информационна система – ще разрешава въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина на лицата, получили първична имунизация с имунизацията на Janssen, като жителите ще получават и документ за имунизацията. „ Информационно обслужване “ АД към този момент работи по адаптиране функционалностите на системата.

Сертификатът ще бъде еднакъв с този за сложена първа бустерна доза , като изключение е само изписването на следващия номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в документа ще бъде посочено 3/3. Този документ, също като документа за сложена първа бустерна ваксина, ще бъде неопределен, доколкото настоящият европейски правилник не планува друго.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР