Министерството на здравеопазването не е дало достатъчно яснота каква точно

...
Министерството на здравеопазването не е дало достатъчно яснота каква точно
Коментари Харесай

Камарата на архитектите и строителна фирма обжалват поръчката за педиатричната болница

Министерството на опазването на здравето не е дало задоволително изясненост каква тъкмо постройка желае за бъдещата детска болница

[Shutterstock.com] Обществената поръчка за избор на строител на Националната детска болница към този момент се апелира от една компания и от Камарата на архитектите в България пред Комисията за защита на конкуренцията. Става въпрос за градеж, който ще продължи три години след подписването на контракта и ще коства 95.4 млн. лева Крайният период за подаване на офертите е 11 септември тази година.

Идеята на здравното министерство е за градежа да се употребяват корпуси, чиято първа копка е през 1978 година, а носещите стени са издигнати и изоставени през 1991 година Ведомството е направило проучване през февруари тази година, което е посочило, че градежът може да бъде завършен като се употребява сегашната структура. Подобно проучване при държавното управление на Пламен Орешарски сподели тъкмо противоположното.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Камарата на архитектите упорства като краткотрайна мярка Комисия за защита на конкуренцията да спре поръчката, до момента в който жалбата им се гледа всъщност.

Какво съставлява поръчката

Здравното министерство желае да избере компания, която да проектира, строи и да упражни авторски контрол на Националната многопрофилна детска болница.

В момента, близо до " Майчин дом " в София, е повдигнат 12 етажен корпус с два подземни етажа и повърхност от 47 156 кв. м. общо. Строежът се състои от два съществени дванадесететажни корпуса и шест триетажни, всичките с два сутерена с фуги между тях. Министерството желае да бъдат построени и още два триетажни корпуса, като изпълнителят би трябвало да реконструира 40-годишните основи и да дострои корпусите. Обследването на постройката е посочило, че има разяждане и бетоновото покритие е разрушено тук-там, тъй като структурата е била оставена на атмосферните условия без каквато и да е консервация.

Защо апелират поръчката

Притеснително е, че на уеб страницата на Министерството на здравеопазването е качена единствено първата страница от експертизата на структурата, която другояче е на 314 страници. Така не може да стане ясно на евентуалните строители какво тъкмо е положението на грубия градеж и какво би трябвало количествено да се прави по нея.

Според лекарите в здравния бранш, които интензивно разясняват поръчката, страната би икономисала от разточителните близо 100 млн. лева за строителство, в случай че стартира постройката още веднъж и видно укрепването на старите основи ще отнеме доста средства.

Предишният опит за градеж на детска болница беше през 2004 година при държавното управление на Симеон Сакскобургготски, като тогава беше планувано болничното заведение да коства 42.7 млн. евро и договорът за заем беше разгласен за неблагоприятен за България.

За съпоставяне цялостната инвестиция в други огромни лечебни заведения от сходен мащаб е надалеч по-малка. Покупката на земята, градежът, заемите и цялостното съоръжение на " Токуда " са на обща стойност 120 млн. евро. Инвестицията в друга огромна частна болница - " Софиямед " е 60 млн. лева дружно с апаратурата и градежа на двата й корпуса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР