Министерството на здравеопазването на Румъния съобщи за случай на тежък

...
Министерството на здравеопазването на Румъния съобщи за случай на тежък
Коментари Харесай

Аденовирус - най-вероятният причинител за случаите на остър хепатит при децата

Министерството на здравеопазването на Румъния заяви за случай на тежък изострен хепатит при дете, съобщи организация Аджерпрес. Става въпрос за 5-годишно момиче, признато в профилирана болница на 4 април. При детето не е открита дейна вирусна зараза, а маркерите за автоимунно заболяване са негативни. Състоянието на момиченцето е устойчиво, то получава симптоматични медикаменти и към момента е настанено в болница.

Детето не е пътувало в чужбина и няма епидемиологична връзка с различен случай, докладван на Световната здравна организация (СЗО) в Европа, предава Българска телеграфна агенция. 

По данни на здравното министерство на Румъния, към 21 април районният офис на СЗО за Европа е съобщил за 169 случая на тежък хепатит с незнайна причина (не са открити известни досега хепатитни вируси) при деца на възраст от един месец до 16 години. Тези случаи са имали чернодробна непълнота, постоянно тежка, и високи равнища на ензимите, които демонстрират цитолиза на черния дроб и жълтеница. 

Повечето наранени деца са на 5 години или по-малки и са имали признаци на гастроентерит (гадене и диария), последвани от жълтеница или пожълтяване на кожата и очите (което значи, че черният дроб реагира и се бори).

Аденовирус F41 е открит в 74 случая. Според организацията за здравна сигурност на Обединеното кралство това е и най-вероятният извършител. Въпреки това организацията проверява и други евентуални аргументи.

Министерството на здравеопазването на Румъния означи, че прави тези уточнения, с цел да осведоми обществеността и да отстрани спекулациите, които биха могли да провокират безпокойствие измежду родителите. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР