Министерството на здравеопазването (МЗ) работи за създаване на Национален съвет

...
Министерството на здравеопазването (МЗ) работи за създаване на Национален съвет
Коментари Харесай

МЗ създава съвет за прилагане на Рамковата конвенция на СЗО срещу тютюнопушенето |

Министерството на здравеопазването (МЗ) работи за основаване на Национален съвет към Министерския съвет (МС) за съгласуване на използването на Рамковата спогодба на СЗО за битка с тютюнопушенето. Това сподели пред участниците в кръгла маса в Народното събрание " Спонсорството от страна на тютюневата промишленост - заплаха за здравните политики в България " Илия Тасев, шеф на дирекция в Министерство на здравеопазването.

Дискусията е проведена със съдействието на Комисията по опазването на здравето към Народното събрание, дружно с Коалицията за живот без тютюнев пушек и офиса на СЗО у нас.

По думите на Илия Тасев, главните провокации са свързани с предотвратяването на продажбата на тютюневи произведения на малолетни, спазването на възбраните за пушене на закрито и на някои открити места. Работи се за политики, ориентирани към персоналните лекари, за използване на стратегии за отвод от пушене.

Министерство на здравеопазването е подхванало дейности за основаване на междуведомствен орган за съгласуване на използването на рамковата спогодба на СЗО за битка с тютюнопушенето - Национален съвет към Министерски съвет, изясни той. Идеята за този орган е да оказва помощ текстовете от конвенцията да влязат в закона.

Според Павел Антонов, ръководещ шеф на фондацията " БлуЛинк ", няма причина настоящите политици да не се задействат и да оказват помощ за разрешаване на казуса. Надявам се да излезем от тук като " парламентарна група за преборване на тютюнопушенето ", сподели той.

Ръководителят на офиса на СЗО в България Скендер Сила обърна внимание, че публичното здраве е обвързвано с взимане на решения от обществото като цяло. Настоящите равнища на пушачите в България, с по-строг набор от политики, могат да бъдат понижени с 23 % за пет години , хиляди смъртни случаи могат да бъдат предотвратени в по-дългосрочен проект, уточни той.

Според разбора на специалисти, в напъните си да отслаби политиките за надзор над тютюна, тютюневата промишленост ползва разнообразни подходи като, да вземем за пример, маневриране за оказване на напън върху политическия и законодателния развой, дискредитиране на потвърдената просвета, закани към държавните управления със правосъдни процеси.

За да се борим свястно, са нужни политики, уточни Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по опазване на здравето към Народно събрание. Ще работим българските жители да живеят оптимално по-дълго и да са оптимално по-здрави, съобщи той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР