Министерството на здравеопазването (МЗ) продължава да търси рационални решения на

...
Министерството на здравеопазването (МЗ) продължава да търси рационални решения на
Коментари Харесай

МЗ продължава да търси рационални решения на проблема с нарастващите разходи за определени заболявания

Министерството на здравеопазването (МЗ) продължава да търси рационални решения на казуса с възходящите разноски за избрани болести. Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на парламентарния надзор в отговор на въпрос за въвеждането в лечебните заведения на автоматизирани и полуавтоматизирани системи за подготвяне на лекарствени артикули за пациенти с онкологични болести.

За намаление на финансовия запас съществено въздействие оказва съгласно министър Ананиев централизираното възлагане на публични поръчки. Създаден е централен орган за покупка в бранш "Здравеопазване ", напомни министър Ананиев и добави, че най-хубавото решение ще бъде централизирана електронна платформа за търговия с медикаменти.

Българският пазар е един от най-малките в Европейски Съюз, а за всяка опаковка производителят е задължен да обезпечи преводна брошура и опаковка на български език, като разноските за това биха били обилни и не може да се постановат насилствени ограничения, защото това би довело до липса на медикаменти, сподели още министър Ананиев.

Полуавтоматизираните системи не се употребяват, тъй като не се натоварват в цялостен размер, до момента в който автоматизираните системи биха имали по-голямо натоварване, само че цената им е висока и биха били използвани в огромни онкологични центрове, добави министър Ананиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР