Министерството на здравеопазването (МЗ) одобри проект на Национална програма за

...
Министерството на здравеопазването (МЗ) одобри проект на Национална програма за
Коментари Харесай

МЗ одобри програма за ваксиниране на украински граждани срещу COVID-19

Министерството на здравеопазването (МЗ) утвърди план на Национална стратегия за имунизиране против COVID-19 на украински жители, на които е предоставена краткотрайна протекция в България. Основните цели на програмата са да бъде опазено здравето на идващите от Украйна и да се предотвратят епидемиологични гърмежи от ковид. Тя ще бъде импортирана за разглеждане в Министерския съвет. Предвижда се разноските да бъдат поети от държавния бюджет , оповестиха от Министерство на здравеопазването.
 БЧК събра 3.3 млн. лева за Украйна, ще ги разходва с Обществен съвет
БЧК събра 3.3 млн. лева за Украйна, ще ги разходва с Обществен съвет

Помощта на този стадий е 12 000 хранителни пакета, 11 00 хигиенични материали

От ведомството прецизират, че имунизацията против COVID-19 за украинските жители е безвъзмездна и доброволна. Ваксините ще се слагат от медицински експерти в имунизационните кабинети на районните здравни инспекции или от избрани за задачата общопрактикуващи лекари във краткотрайни имунизационни пунктове. Ваксинациите ще се вписват в документите по реда, посочен в Наредба № 15 от 2005 година за имунизациите в Република България и в електронния указател за имунизация против COVID-19.

По данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите към 23 февруари т. година 35% от жителите на Украйна са със приключен имунизационен курс .
 Някои украинци сменяли хотелите с по-луксозни, другаде тарикати се пробват да печелят от обстановката
Някои украинци сменяли хотелите с по-луксозни, другаде тарикати се пробват да печелят от обстановката

Цяла Европа се оказала неподготвена за обстановката

От Министерство на здравеопазването декларират, че профилактиката на болестта посредством имунизация ще ограничи риска от пораждане и разпространяване на COVID-19 най-много измежду рисковите групи от получилите краткотрайна протекция лица, като възрастни хора, бременни дами, лица с отслабен имунитет и с подлежащи болести, само че и измежду цялото население на страната.

Данните от Единния портал за хора, наранени от войната в Украйна, сочат, че днешна дата броят на влезлите у нас лица от Украйна е съвсем 147 000, като близо 66 хиляди от тях са останали в България .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР