Министерството на здравеопазването изнесе информация, че в болница „Лозенец“ висш

...
Министерството на здравеопазването изнесе информация, че в болница „Лозенец“ висш
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров да провери всички трансплантации

Министерството на опазването на здравето изнесе информация, че в болница „ Лозенец “ върховен държавен чиновник бил „ изпреварил “ няколко пациенти и му е осъществена чернодробна трансплантация като реципиент. Естествено поражда въпроса дали в Изпълнителната организация за медицински контрол (ИАМН) има информация и за други нарушавания в лечебни заведения, където се правят трансплантации?

Очакваме министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров да осведоми обществеността и за други случаи. От медиите не разбрахме кой е виновен за такова „ изпреварване “ – медицинския екип, който прави трансплантация, управлението на лечебното заведение и/или всички дружно?

Според информация на уеб страницата на ИАМН, дирекция „ Управление и съгласуваност на трансплантациите и асистираната репродукция “, трансплантацията на органи са избавили животите на 1921 наши сънародници от 2005 година до момента. Има и подробна статистика какво е осъществено за всяка една година.

Това, което не можем да разберем – за какво от 2010 година по линията на интернационалното съдействие за органни трансплантации до в този момент, България е получила от „ Евротрансплант “ един бъбрек от трупен донор, а на същата организация е предоставила бял дроб за трансплантация – 11 (Лорина Камбурова не съумя след година очакване да получи, както и други български пациенти, които чакат, както и други още 20 души чакат в България), бъбреци от трупен донор – 2, черен дроб от трупен донор – 13, сърце за трансплантация – 9?

Очакваме Министерство на здравеопазването да осведоми обществеността по какъв начин биха могли да бъдат задоволени евентуалните реципиенти на органи – на бъбрек 926, черен дроб – 41, сърце – 44, бял дроб – 20, панкреас – 9, фино черво – 1, или общо 1041, като се има поради общо осъществените за 2021 година до момента: чернодробни трансплантации – 6, сърдечни трансплантации – 1, бъбречни трансплантации – 19? Какви промени да чакаме да бъдат осъществени в организацията на трансплантацията на органи в България?
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР