Министерството на здравеопазването изготви препоръки към лицата с клинични оплаквания

...
Министерството на здравеопазването изготви препоръки към лицата с клинични оплаквания
Коментари Харесай

МЗ изготви препоръки при съмнения за маймунска шарка

Министерството на опазването на здравето изготви рекомендации към лицата с клинични недоволства за маймунска вариола, към заболелите лица и към техните близки контактни, както и рекомендации за ограничение на разпространяването на вируса, оповестиха от пресслужбата. До през днешния ден, 30 юни, в България са доказани три случая на маймунска вариола в страната.

Маймунската вариола е вирусно заболяване, което се предизвиква от вирус, принадлежащ към Род Orthopoxvirus на семейство Poxviridae. До тази година случаи на болестта главно се срещаха в страни от Централна и Западна Африка. От 2022 година случаи на маймунска вариола се оповестяват от страни, за които болестта не е особено, без да са налице данни за пътешестване на инфектираните до ендемични страни. Към 21 юни 2022 година общо 1799 лабораторно доказани случая на маймунска вариола са докладвани посредством Европейската система за контрол. Установено е, че по-голямата част от заболелите са мъже (99,4 на сто) на възраст сред 31 и 40 година

Всеки, който има клинични недоволства за маймунска вариола, би трябвало да потърси лекарска помощ, при опция консултация с доктор инфекционист. При подозрение за маймунска вариола, заболелият би трябвало да се изолира в дома или в лечебно заведение, в случай че протичането на болестта го изисква.

Инкубационният интервал нормално е от 6 до 13 дни, само че може да варира от 5 до 21 дни. Заболяването нормално стартира с тресчица, мускулни болки, отмалялост и главоболие. В рамките на три дни от появяването на признаци обрив стартира от мястото на първичната зараза и бързо се популяризира в други елементи на тялото. Могат да се наранени както дланите, по този начин и стъпалата. Обривните единици прогресират по едно и също време, нормално в границите на 12 дни, като минават през разнообразни стадии. Преди обрива или по едно и също време с него при доста пациенти се следи отичане на лимфните възли.

Силно целесъобразно е лицата с тази клинична картина да се изолират в независима стая и да употребяват самостоятелни кърпи, принадлежности за хранене, спално долни дрехи и други При лабораторно доказан случай на маймунска вариола изолацията продължава до завяхване на обривните единици. Хората с доказана диагноза маймунска вариола не би трябвало да напущат дома, с изключение на при нужда от осъществяване на медицински обзор.

За ограничение на разпространяването на маймунска вариола от основно значение е ранното определяне както на заболелите, по този начин и на техните близки контактни лица. В продължение на 21 дни от датата на последния контакт със инфектирания околните контактни лица би трябвало да се самонаблюдават за поява на нараснала телесна температура и признаци. При клинични недоволства контактните лица следва да се съветват с доктор, който да назначи нужните лабораторни проучвания за маймунска вариола.

По-голямата част от случаите на маймунска вариола, докладвани от началото на годината до момента посредством Европейската система за контрол, са с леко протичане и самоограничаващи се признаци.

Пълния документ може да прочетете
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР