Министерството на здравеопазването е категорично против приемането на допълнителни деца

...
Министерството на здравеопазването е категорично против приемането на допълнителни деца
Коментари Харесай

Ананиев твърдо против по-големите групи в детските градини


Министерството на здравеопазването е изрично срещу приемането на спомагателни деца в детските ясли и градини, съобщи БГНЕС.

Позицията на министерството е още от преди пандемията от ковид, а в сегашната обстановка приемът на повече деца в детските заведения е напълно непрепоръчителен. Това излиза наяве от думите на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев.

Според здравното министерство за опазването на здравето на децата и за да бъдат основани най-хубави условия за развъждането на подрастващите, нормативно регламентираният брой деца в яслените групи и избраната минимална площ за едно дете в градините са написани за обезпечаване на здравословна среда за развъждане и образование на децата.

В тази връзка министерството постоянно е изразявало мнение, че не поддържа нарушение на нормативно избраните здравни условия за развъждане и образование на децата, което би довело до риск за здравето на подрастващите.

По разнообразни мотиви Министерство на здравеопазването неведнъж е заявявало пред виновните органи – МОН, общински администрации, включително и СОБ, както и пред неправителствени организации и заинтригувани лица своето противоречие, и в тази връзка – своята угриженост – по отношение на утвърдилата се недобра процедура заради дефицита тук-там в детските заведения в огромните градове на страната, в яслените групи на забавачките да се одобряват по-голям брой деца над нормативно избрания, а в детските градини да се одобряват по-голям брой деца над плановите благоприятни условия на постройката, свързани с обезпечаване на площ на едно дете в група.

В Министерството и в РЗИ не са постъпвали претенции от детски заведения – ясли и градини, за доставяне с персонални защитни средства и дезинфектанти. Според здравните управляващи това се дължи на навременната реакция на шефовете на детските градини в навечерието и по време на пандемията.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР