Министерството на вътрешните работи на Северна Македония ще предприеме всички

...
Министерството на вътрешните работи на Северна Македония ще предприеме всички
Коментари Харесай

Скопие обеща да не допуска инциденти при честването на Гоце Делчев, София - с мерки срещу провокатори

Министерството на вътрешните работи на Северна Македония ще предприеме всички нужни ограничения за това честването на годишнината от рождението на Гоце Делчев да премине без произшествия. В това увери министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски след среща с българския си сътрудник Иван Демерджиев.

Служебният вицепремиер Иван Демерджиев, заместител основният секретар на Министерство на вътрешните работи и ръководителят на ДАНС са в Скопие за диалози с македонските управляващи. Целта на срещата е да се обезпечи сигурността и спокойствието по време на честването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари.

" Крайната ни цел е да осигурим сигурност на всички жители и лица, които се намират на територията на Република Северна Македония и които идват извън. За честването на Гоце Делчев желаеме да отправим ясна рекомендация, че няма да се разреши никакъв случай. Македонската полиция взима всички нужни ограничения и безусловно няма да позволим да се случи случай, тъй че ще обезпечим едно честване, каквото подхожда на нашия популярен Гоце Делчев ", сподели Спасовски.

Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев удостовери положителното съдействие сред двете страни и на собствен ред увери, че ще вземе всички ограничения, хората, които ще дойдат от София, да не провокират провокации.

" Постигнахме единодушие, че сме длъжни да обезпечим събитието, тъй че да не позволим на някои хора да палят огън там, където няма ", уточни Демерджиев.

Демерджиев е получил уверението на управляващите в РСМ, че казусът с побоя над Христиан Пендиков ще бъде разследван обективно и независимо. Вътрешният министър е предал на сътрудника си Спасовски документи, касаещи закани, получени от Пендиков до момента в който се лекува в болничното заведение в София и е получил увещание, че заканите ще бъдат разследвани и всички виновни лица ще бъдат изправени пред закона.

" Целта е освен по този случай да се вземат ограничения, а да не се разрешават такива произшествия в бъдеще.
Такива произшествия разстройват връзките сред двете страни, които са с доста положително съдействие и в положителни връзки сред двата народа.

Бъдещето на двете страни е обвързвано с Европа. България е член на Европейски Съюз, Република Северна Македония решително върви по този път, само че е значимо да се знае, че езикът на омразата не е пътят към Европа. Държавите в Европа споделят полезности и в днешния диалог се убедихме взаимно, че двете страни споделят европейските полезности ", уточни Демерджиев.

Оливер Спасовски посочи, че органите на реда в Северна Македония подхождат по идентичен метод към всички случаи и се стремят виновниците да бъдат изведени пред лицето на закона. По съответния проблем следствието продължава - един от упрекнатите в побоя е с мярка арест, а друго лице се търси.

Блокади на пътищата към Скопие се провеждат в обществените мрежи в Република Северна Македония. Целта е да бъдат спрени българите, които желаят да отидат до църквата " Свети Спас ", с цел да почетат паметта на Гоце Делчев на 4 февруари.

През предходната седмица в телефонен диалог министър председателят Гълъб Донев и македонският му сътрудник Димитър Ковачевски разискаха нуждата от умерено протичане на честванията.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР