Министерството на вътрешните работи на Австрия потвърди споразумението с Румъния

...
Министерството на вътрешните работи на Австрия потвърди споразумението с Румъния
Коментари Харесай

Австрия потвърди - само Шенген Еър за Румъния и България

Министерството на вътрешните работи на Австрия удостовери съглашението с Румъния и България за " Шенген Еър " публично. Вчера вечерта е изпратен правнообвързващ документ на испанското председателство на Европейски Съюз, оповестява Der Standard. Най-ранната допустима дата за влизането е март 2024 година

Споразумението значи, че в бъдеще пасажерите от Румъния и България към този момент няма да би трябвало да летят до други страни от Европейски Съюз през интернационалните терминали, а граничната инспекция ще бъде осъществявана на изхода - това обаче ще важи единствено за въздушните пътища.

Преди съглашението да бъде приложено всички държави-членки на Европейски Съюз би трябвало да го ратифицират. На процедура това значи най-ранната допустима дата за въвеждане на регламента март 2024 година

Понастоящем не се водят договаряния за присъединение на Румъния и България напълно към Шенгенското пространство и затова няма дата, декларират още от Министерството на вътрешните работи.

Министерството на вътрешните работи във Виена съобщи на 28 декември пред австрийската осведомителна организация АПА, че призовава и за по-строг надзор по сухопътните граници и желае Румъния и България да одобряват търсещите леговище, изключително тези от Афганистан и Сирия.

Австрийската преса заяви тогава и за изказвания на българския министър-председател Николай Денков. В четвъртък той съобщи, че Австрия се ангажира да продължи договарянията за присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство и сухопътните граници. След комплицирани договаряния двете страни са постигнали кардинално съглашение с Австрия за присъединение към Шенген по въздух и море, съобщи Денков, съгласно българската осведомителна организация Българска телеграфна агенция. Тези преговори ще бъдат съпроводени от забележителна поддръжка от страна на Европейската комисия за отбрана на външните граници на Европейски Съюз с Турция и Сърбия, с цел да се понижи потокът от незаконни мигранти към Европа, добави Денков.

Румъния и България, които са членове на Европейски Съюз от 2007 година насам, бяха отхвърлени в края на 2022 година от обширната зона, в която над 400 млн. души могат да пътуват свободно без надзор по вътрешните граници.

Австрия, която от години се оплаква, че й се постанова да понася непропорционално огромен брой противозаконна имиграция вследствие на неприятно предпазените външни граници на Шенген, наложи несъгласие на техните молби.

Шенгенското пространство е основано през 1985 година и включва 23 от 27-те държави-членки на Европейски Съюз, както и асоциираните им съседи Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР