Министерството на външните работи вече започна подготовка по организирането на

...
Министерството на външните работи вече започна подготовка по организирането на
Коментари Харесай

Външно каза дали католическия Великден ще попречи на изборите в чужбина

Министерството на външните работи към този момент стартира подготовка по организирането на парламентарните избори в чужбина, оповестиха от ведомството, представени от Нова телевизия.

Задачата на основаната от вицепремиера Екатерина Захариева работна група е ясна - да се подсигурява правото на оптимален брой наши сънародници в чужбина макар тежката епидемиологична конюнктура.

В резултат на поставените от министър Захариева задания бяха подхванати редица организационни дейности.

Ръководителите на задграничните ни задачи към този момент получиха инструкции:

- да изискат единодушието на приемащата страна за осъществяване на избори и за откриване на секции както на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, по този начин и отвън тях. Такива претенции да бъдат отправени във всички страни, в които е упълномощен съответният началник на посолство.

- да изпратят неотложно отговорите на съответните страни в Министерство на външните работи, което ще осведоми за тях Централната изборна комисия и обществеността.

Работната група в Министерство на външните работи получи задача да изготви план на бюджет за провеждането на изборите в чужбина.

Той би трябвало да планува нужните средства за стерилизация и отбрана на здравето на гласоподавателите и на членовете на изборните комисии, средства за командировка за изпращаните от България членове на секционни комисии, съобразени с условията на някои страни за наложителен PCR тест и/или карантина, както и застраховане с материали, които да подсигуряват прецизното използване на санитарния протокол, който следва да бъде въведен от Министерството на здравеопазването.

На уеб страницата на Министерство на външните работи е разкрита графа "Избори ", където ще се разгласява значима информация, обвързвана с гласуването в чужбина. Нашите сънародници може да се осведомят за характерните условия за гласоподаване и от уеб страниците на съответните дипломатически задачи, и от техните профили в обществените медии.​

Представителите на Министерство на външните работи организираха среща и с Централната изборна комисия, на които бяха разисквани всички провокации пред организирането на изборния развой в чужбина, изключително съвпадението на датата на изборите, избрана от президента, с католическия Великден, когато се чака редица страни да лимитират в допълнение напредването и обществените контакти с оглед почивните дни.

„ Целта, която сме си сложили, е да можем да разкрием не по-малко секции, в сравнение с изборите за предното Народно заседание - не по-малко от 370 секции.

Предизвикателствата пред нас са доста, само че администрацията във Външно министерство и задграничните ни представителства е готова, проучва и във всеки един миг ще осведомяваме българските жители за реда, методите на гласоподаване и компликациите, за които ще се постараем да бъдат преодолени”, изясни основният секретар на Министерство на външните работи Калин Атанасов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР