“Министерството на външните работи следи с безпокойство развитията в Северна

...
“Министерството на външните работи следи с безпокойство развитията в Северна
Коментари Харесай

Външно: Скопие да не тълкува историята тенденциозно

“Министерството на външните работи следи с безпокойствие развитията в Северна Македония, свързани с правото на сдружаване на българите в страната и в частно последните развития към наименованието на гражданско съдружие „ Иван Михайлов “ от Битоля. Решенията, които се приготвят, имат значително отношение към демократичните процеси в прилежащата ни страна ”.

Това се споделя в позиция на външното ни министерство. По-рано стана ясно, че министърът на правораздаването на Република Северна Македония Кренар Лога е подписал негативно мнение за потребление на името на Иван Михайлов в наименованието на сдружения. Това пък е името на българския културен клуб в Битоля.

“Както е известно, точно за обективно пояснение на историческите събития от общата история сред България и Северна Македония двете държавни управления са основали Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси. Системните блокажи на нейната работа до момента не са разрешили разработване на обща оценка за ролята на историческите персони от този интервал ”, споделят от Външно.

“Затова се надяваме способените институции в Република Северна Македония да не употребяват едностранни и тенденциозни тълкувания на исторически събития и персони като съображение за ограничение на съществени права, в това число на правото на сдружаване ”, допълват от министерството.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР