Министерството на външните работи следи с безпокойство развитията в Северна

...
Министерството на външните работи следи с безпокойство развитията в Северна
Коментари Харесай

МВнР следи с безпокойство развитията в РСМ по случая с българския клуб Иван Михайлов

Министерството на външните работи следи с безпокойствие развитията в Северна Македония, свързани с правото на сдружаване на българите в страната и в частно последните развития към наименованието на гражданско съдружие „ Иван Михайлов “ от Битоля. Решенията, които се приготвят, имат значително отношение към демократичните процеси в прилежащата ни страна, декларират от Министерство на външните работи.



Както е известно, точно за обективно пояснение на историческите събития от общата история сред България и Северна Македония двете държавни управления са основали Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси. Системните блокажи на нейната работа до момента не са разрешили разработване на обща оценка за ролята на историческите персони от този интервал.

Затова се надяваме способените институции в Република Северна Македония да не употребяват едностранни и тенденциозни тълкувания на исторически събития и персони като съображение за ограничение на съществени права, в това число на правото на сдружаване, се споделя в позиция на министерството.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР