Министерството на външните работи на Украйна извика посланика на Полша

...
Министерството на външните работи на Украйна извика посланика на Полша
Коментари Харесай

Варшава с остри критики към Киев заради извикания полски посланик в Украйна

Министерството на външните работи на Украйна извика посланика на Полша в Киев Бартош Чичоцки по отношение на изявление на Марчин Пшидач, консултант на президента на Полша. Пшидач съобщи, че със възбраната за импорт на украински хранителни артикули (като в същото време позволява директното им прекосяване през полска територия) Полша пази своя селскостопански бранш и че Варшава не може да слага в това отношение непознатите ползи над своите. Призоваването на полския посланик докара до ответна реакция от страна на Варшава, както и до рецензии от страна на полски политици, освен от обединението, само че и от опозицията.

" Министерството на външните работи оповестява, че по отношение на изказвания на представители на украинските управляващи посланикът на Украйна в Полша е поканен в централата на Министерство на външните работи ", написа във вторник полското външно министерство в Туитър.

По-рано денем посланикът на Полша в Киев Бартош Чичоцки беше извикан в украинското Министерство на външните работи по отношение на коментар на консултант на полския президент, съгласно който Украйна би трябвало да покаже повече признателност за поддръжката, която е получила от Полша.

Марчин Пшидач, асистент на полския президент Анджей Дуда, съобщи неотдавна, че " Украйна е получила в действителност голяма поддръжка от Полша " и че тя " би трябвало да стартира да я цени ", заяви TVP.

Пшидач отговори на рецензиите на Украйна по отношение на декларацията на Полша, че ще удължи възбраната за импорт на храни от Украйна. Полша към момента позволява преноса на украински хранителни артикули през своята територия, с цел да могат те да доближат до други пазари.

Проблемът с украинските храни, които заляха полския пазар, откакто Европейски Съюз анулира рестриктивните мерки за импорт, с цел да помогне на Киев да се отбрани от съветското настъпление, вби чеп сред двете страни, които се сближиха доста, откакто Москва реши да нападне съседката си.

" По време на срещата беше очебийно, че мненията [на Пшидач] за хипотетичната непризнателност на украинците за помощта, [предоставена ни от] Полша, са погрешни и неприемливи ", се споделя в прессъобщение на украинското външно министерство.

" Убедени сме, че украинско-полското другарство е доста по-дълбоко от [непосредствените] политически цели. Политиката не трябва да слага под въпрос взаимното съгласие и здравината на връзките сред нашите нации ", се споделя в известието на министерството.

" Никакви изказвания няма да ни попречат да работим дружно за мира и построяването на общо европейско бъдеще ", добави украинското министерство.

Тъй като дипломат Василий Зварич сега е в Киев, където взе участие в конференция на украинските посланици, неговият заместител ще бъде извикан вместо него в полското Министерство на външните работи, където ще се срещне с полски чиновник с подобаващ сан, съобщи полският заместник-министър на външните работи Павел Яблонски.

Той добави, че когато " се върне от Киев на поста си, на първата допустима дата след завръщането му в Полша, ще определим дата за среща с дипломат Зварич ".

Реакция на полски политици

" Извикването на полския дипломат, [...] който беше единственият [дипломат], останал в Киев в деня, в който Русия нахлу в Украйна, в украинското Министерство на външните работи, в никакъв случай не биваше да се случва ", написа по-късно във вторник полският министър председател в Туитър.

Както акцентира Моравецки, " в интернационалната политика, в изискванията на продължаваща война и поради голямата поддръжка, която Полша оказва на Украйна, сходни неточности не трябва да се случват ".

" Винаги ще пазиме положителното име на Полша, нейната сигурност, а ползите на никоя друга страна в никакъв случай няма да стоят над ползите на Република [Полша] ", написа той.

Беата Шидло, някогашен министър-председател на Полша, а понастоящем член на Европейския парламент, също счита, че Киев е трябвало да се въздържи от призоваването на полския дипломат.

" Но също така украинското Министерство на външните работи направи и изказване, което е мъчно да се опише по различен метод с изключение на като необичайно. Украинското Министерство на външните работи съобщи, че полските изявления по отношение на неблагодарността на украинците за полската помощ са " неприемливи ". Това е нещо нечувано. Не е работа на украинските управляващи да преценят и подлагат на критика по какви тематики поляците вземат решение да изкажат мнението си ", написа Шидло в Туитър.

" Вместо да се възмущава и да прави неуместни жестове и изказвания, украинското държавно управление би трябвало да вземе драговолно мненията, които идват от Полша ", добави тя.

Политици от опозицията също показаха недоволството си от метода, по който е бил третиран полският посланик.

Владислав Косиняк-Камиш, началник на аграрната партия PSL, съобщи, че положителните връзки сред Полша и Украйна могат да бъдат построени единствено на основата на взаимно съгласие.

" Извикването на полския дипломат от украинското Министерство на външните работи несъмнено беше неточност. Като Полша ние стоим на страната на самостоятелна Украйна, само че ползата на нашата Нация постоянно е от най-голямо значение за нас ", написа Косиняк-Камиш в Туитър. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР