Министерството на външните работи на Украйна извика българския посланик в

...
Министерството на външните работи на Украйна извика българския посланик в
Коментари Харесай

Украйна привика посланика ни заради думите на Радев, че Крим е руски

Министерството на външните работи на Украйна извика българския дипломат в Киев поради изявлението на президента Румен Радев, че Крим е на Русия , оповестява БГНЕС.

В известие на украинското Министерство на външните работи се показва, че през днешния ден българският ни дипломат Костадин Коджабашев е бил поканен в украинското ведомство и украинската страна му е предала позицията на Киев по отношение на " некоректното и недопустимо изказване " на президента във връзка с Крим по време на вчерашните предизборни телевизионни диспути.

Подчертано бе, че думите на сегашния български президент не способстват за развиването на добросъседските връзки сред Украйна и България и са в внезапен дисонанс с формалната позиция на София за поддръжка на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в нейните международнопризнати граници, написа още в позицията.
 България твърдо поддържа Украйна и е загрижена за милитаризацията на Черно море
България твърдо поддържа Украйна и е загрижена за милитаризацията на Черно море

Министерство на външните работи: Деокупацията на Крим и регулирането на спора в Източна Украйна би трябвало да са високо в интернационалния дневен ред

От Министерство на външните работи на Украйна декларират, че чакат Радев да поправя вчерашното си изказване.

От своя страна дипломат Костадин Коджабашев е уверил украинската страна в " непоколебимата поддръжка на България за териториалната целокупност на Украйна, за статута на Крим като неразделна част от територията на страната и за напъните за деокупация на полуострова, в частност благодарение на присъединяване на България в Кримската платформа ".

Повод за позицията на Киев са следните реплики от дебата:

Румен Радев: " Във външната политика е извънредно значимо да има прагматизъм. Санкциите, които бяха наложени вследствие на Крим и на Украйна, не дават резултат. Колко години от този момент ние нямаме смяна в държанието ".

Анастас Герджиков: " Не чух чий е Крим, само че общо взето отговорихте нещо ".

Румен Радев:
 Зеленски разгласи началото на
Зеленски разгласи началото на " противоположното преброяване до освобождението на Крим "

Обеща да направи всичко допустимо за възвръщането на полуострова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР