Министерството на външните работи на РС Македония реагира във връзка

...
Министерството на външните работи на РС Македония реагира във връзка
Коментари Харесай

Скопие: Не е вярно, че паметникът на загиналите български войници е разрушен

Министерството на външните работи на районен съд Македония реагира по отношение на паметника на 193 български бойци, починали по време на Първата международна война наоколо до автомагистралата Градско - Прилеп край Кавадарци, за който в медиите се появиха обвинявания, че е бил опустошен.

Управлението за отбрана на културното завещание и Публичното дружество за държавни пътища към Министерство на превоза и известията на районен съд Македония са създали инспекция по случая.

В отчета им е записано, че паметникът не попада под никакъв режим на предпазени монументи или културно завещание, само че все пак се намира в положително положение, без вреди .

" Около паметникът има земеделска земя, която се обработва по този начин, че да го заобикаля. Паметникът се намира отвън плануваните строителни действия и не обиден от тях. Направеният оглед на място е установил, че няма нанесени забележими вреди по него ", настояват от Скопие.

В момента паметникът е физически обособен с краткотрайна защитна ограда от трасето, по което се правят строителни работи по автомагистралата Градско – Прилеп. Тя ще бъде сменена с непрекъсната защитна ограда, планувана в главния план. След построяването ѝ свободното разстояние сред оградата и паметника ще бъде към 4 метра. " След приключването на строителните действия до паметника ще има обезпечен достъп за заинтригувани клиент и ", показват още македонските управляващи.

Около този монумент няма гробища или гробове, а съгласно инспекцията на терен, не е известна дали в предишното тази обстановка е била друга. На към 100 метра от този монумент има втори по-малък, за който не е известно, на кого принадлежи.

„ С откритата фактическа от способените институции конюнктура желаеме да отхвърлим всички обвинявания, които се появиха в общественото пространство, като в същото време призоваваме всички лица и институции да бъдат деликатни и да не се поддават на явни провокации , чието желание е да заплаши добросъседските връзки сред двете страни и напъните на двете министерства да намерят общи решения за превъзмогване на разликите ”, се споделя в оповестената от македонското външно министерство позиция.

" Особено тревожна е наклонността на усилване на сходни спекулации напоследък, което демонстрира, че това е проведен метод към злоупотребата с тях ", считат от ведомството в Скопие.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР