Министерството на външните работи (МВнР) обявява общ конкурс за назначаване

...
Министерството на външните работи (МВнР) обявява общ конкурс за назначаване
Коментари Харесай

Държавата търси млади надежди за дипломатическите ни мисии

Министерството на външните работи (МВнР) афишира общ конкурс за назначение на 15 държавни чиновници на служба " стажант-аташе”. Целта е да бъдат привлечени повече младежи в българската дипломатическа работа, които ще имат опция един ден да отстояват ползите на страната ни в чужбина или като градят външната ни политика от София, съобщи БГНЕС. " Българската дипломатическа работа се нуждае от подмладяване. Освен състезанията за стажант-аташета, обмисляме и по-бърз кариерен растеж на младите дипломати”, разяснява по-рано по този мотив вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Желаещите могат да внесат документите си за кандидатстване до 24 октомври. За да бъдат позволени до състезанието, претендентите би трябвало да дават отговор най-малко на няколко условия, а точно: да са български жители и да нямат друго поданство, с изключение на на държава-членка на ЕС; да имат приключено висше обучение със степен " магистър” в филантропични науки, обществени, икономически и правни науки, сигурност и отбрана; да владеят минимум два непознати езика, най-малко единият от които да е формален за Организация на обединените нации или работен за Европейската комисия (английски, френски, немски, съветски, арабски и китайски); да имат компютърна грамотност; да не страдат от хронично психическо заболяване; да дават отговор на другите условия за заемане на държавна работа по чл.7, ал.1 и ал.2 от Закона за държавния чиновник.

От Министерство на външните работи прецизират, че тези претенденти, които владеят езици като албански, арабски, гръцки, иврит, италиански, китайски, корейски, румънски, съветски, скандинавски езици, турски, фарси, хинди, холандски и японски, имат преимущество при равни резултати с техни съперници от писмената и устната част от изпита. Писмената част включва три стадия. Първият е решение на тест от затворен вид за инспекция на общата просвета, както и тест от психолог. Следва създаване на аналитично есе по външнополитическа тематика от въпросите в конспекта.

Третата част е аналитично есе на един от езиците, с които се кандидатства. Текстът би трябвало да е с размер половин страница. Устната част включва насърчаване на въпрос от същия конспект, както и отговор на въпроси от членове на изпитната комисия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР