Министерството на външните работи извърши спешна проверка във връзка с

...
Министерството на външните работи извърши спешна проверка във връзка с
Коментари Харесай

МВнР: Има българи на отвлечения танкер Сентръл парк в Аденския залив

Министерството на външните работи извърши незабавна инспекция по отношение на информация по отношение на случай с танкер край крайбрежията на Аден, Йемен, на борда на който в многонационалния екипаж има и български жители.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Проверката откри, че има двама български жители в състава на екипажа .

Министерство на външните работи е в тясна съгласуваност с българските дипломатически представителства в района и с партньорски институции, и обяснява всички условия, свързани с случая.

Танкер, обвързван с израелска компания, е високомерен край крайбрежията на Аден, Йемен, заяви по-рано компанията за морска сигурност " Амбрей " (Ambrey), представена от Агенция Франс Прес. Подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен преди този момент са заплашили да нападат танкера, в случай че не се отклони към пристанището на Ходейда, споделя се в известието.

Танкерът Central Park е обвързван с Израел , като това ще е вторият транспортен съд, който е взет в плен от хутите, както и в границите на три дни против кораб. Миналия уикенд подкрепяната от Иран шиитска бойна формация отвлече. На борда му има и двама българи - капитанът и неговият асистент.

Въпреки че никоя формация все още не е поела отговорност, през последните дни най-малко две други морски набези бяха свързани с войната сред Израел и " Хамас ", напомня АП.

Преди седмица хусите заловиха товарен транспортен съд, обвързван с Израел, в южната част на Червено море. Капитанът и първият му асистент са български жители, а екипажът включва украинци, румънци, мексиканци и филипинци.
 Къде се намира отвлеченият танкер с двамата българи?
Къде се намира отвлеченият танкер с двамата българи?

Кои са похитителите му?

Нападателите са завладяли танкера " Сентрал парк " (Central Park) на компанията оператор " Зодиак Маритайм " в Аденския зали в, оповестиха от " Амбрей ". Американски чиновник от защитата, поискал да резервира анонимност, е удостоверил, че е осъществено такова нахлуване.

" Зодиак маритайм " назова нападението " хипотетичен случай, обвързван с пиратство ".

" Нашият приоритет е сигурността на 22-мата членове на екипажа на борда ", се споделя в изказване на " Зодиак ", представено от АП и Българска телеграфна агенция.

" Плавателният съд с турски капитан има многонационален екипаж, състоящ се от съветски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински жители. Плавателният съд транспортира цялостен товар фосфорна киселина. "

" Зодиак " разказва плавателния съд като благосъстоятелност на Clumvez Shipping Inc, макар че други документи непосредствено показват " Зодиак Маритайм " като притежател.

Базираната в Лондон " Зодиак Маритайм " е част от " Зодиак Груп " на израелския милиардер Еял Офер . В английските корпоративни регистри са посочени двама мъже с фамилия Офер като сегашен и някогашен шеф на Clumvez Shipping, в това число Даниел Гай Офер, който също е шеф в " Зодиак маритайм ", посочи БНР.

Остава неразбираемо кой стои зад офанзивата, означават осведомителните организации. Аден се държи от силите, които са съдружници на интернационално приетото държавно управление на Йемен и водената от Саудитска Арабия коалиция, която се бори с подкрепяните от Иран бунтовници хуси.
 Втори транспортен съд с българи на борда похитен край крайбрежията на Йемен
Втори транспортен съд с българи на борда похитен край крайбрежията на Йемен

Не е ясно кой стои зад нападението

Теоретично тази част от Аденския залив е под контрола на тези сили и е много отдалечена от следената от хусите територия в страната. Освен това не е известно сомалийските пирати да работят в този регион , отбелязва АП.

Хусите, които се афишират за част от " Оста на съпротивата ", обвързвана с Иран, започнаха серия от удари с дронове и ракети, ориентирани против Израел поради офанзивата в линията Газа против " Хамас ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР