Министерството на външните работи изразява разочарование от приетата на 29

...
Министерството на външните работи изразява разочарование от приетата на 29
Коментари Харесай

МВнР разочаровано от резолюцията, приета от парламента на РС Македония

Министерството на външните работи показва отчаяние от признатата на 29 юли 2021 година и отбелязва със страдание, че този акт идва в миг, в който двустранният разговор сред София и Скопие, вследствие на продължителни старания, стартира да минава в по-положителна и обещаваща фаза.

България чака обнародването на Резолюцията, с цел да може деликатно да проучва наличието й от позиция на неговата съгласуемост с подписания и утвърден от Събранието на Република Северна Македония от 2017 година, както и на евентуалното отражение на този документ върху досегашния разговор.
 Македонският парламент одобри резолюцията за алените линии в договарянията с България Македонският парламент одобри резолюцията за алените линии в договарянията с България
Парламентът на районен съд Македония одобри през днешния ден препоръчаната от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за държавните позиции в договарянията с България, заяви врата...

За България би било изцяло недопустимо посредством сходни актове да се стимулира или оправдава несъблюдение на Договора за добросъседство и съдействие от 2017 година, което влиза в несъгласие с водещи правила на интернационалното право.

Единственият верен път за намиране на устойчиви и взаимно допустими решения на настоящите провокации в връзките ни е прецизното придържане към постигнатите договорености и поети задължения, ефикасното им и добросъвестно осъществяване, както и поддържането на откровен и пълностоен разговор, се споделя в позицията на Министерство на външните работи.

Припомняме, че Народното събрание на районен съд Македония одобри през вчерашния ден препоръчаната от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за държавните позиции в договарянията с България. За текста са дали своят вот 95 депутати, а един се е въздържал.

Новината бе обявена за първи път във Facebook профила на заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски. „ В Народното събрание на Република Македония бе гласувана препоръчаната от ВМРО-ДПМНЕ декларация за македонските червени линии по отношение на България! Македонският език е македонски, обособен и друг от другите. Македонският народ има просвета и история, с която може да се гордее и няма да позволим никой да я оспорва ”, написа Николовски. БГНЕС напомня, че на 4 юли депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски разгласи текст на план на резолюция по отношение на договарянията с България. Целта ѝ е да очертае така наречен червени линии, с които да се преценяват договарящите, в случай че текстът бъде гласуван от македонския парламент. В резолюцията се упорства „ договарянията да се водят на равноправна и кардинална основа при наложително съблюдаване на интернационалното право, без никакви условия от едната или другата страна и при ценене достолепието на македонския народ ”. Подчертават се „ автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна последователност ”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева последователност, както и македонската еднаквост, която „ води своята легитимност от многовековните обичаи, предания, традиции, групова памет, нрав, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, групова последователност, почитание към обичайните религиозни институции и разказа за принадлежност на избрана географска и историческа територия ”.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР