Министерството на туризма се е отказало да изземва контролни функции

...
Министерството на туризма се е отказало да изземва контролни функции
Коментари Харесай

Министерството на туризма се е отказало да изземва контролни функции от КЗП


Министерството на туризма се е отказало да изземва контролни функционалности във връзка с туристическите обекти, които сега се упражняват от Комисията за отбрана на потребителите. Това излиза наяве от оповестената стенограма на Министерския съвет.

Във вторник държавното управление утвърди промени в Закона за туризма, които бяха свързани в три съществени насоки – туристическите пакети, понижаване на административната тежест за бизнеса и категоризирането на местата за настаняване.

Промените в закона са били показани на съвещанието на кабинета от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева. Ресорният министър Николина Ангелкова не е била на съвещанието, тъй като по същото време е била на туристическото ревю в Лондон.

Промените, с които се е предложило Министерството на туризма да поеме контрола върху туристическите обекти, са целели да бъде изпълнена " мярка 793 от Програмата на държавното управление за основаване на профилирано звено за надзор в Министерство на туризма или към министъра на туризма ", изяснява Ирена Георгиева.

По думите й тази мярка не е казус и съществува и в другите администрации. Предизвикала е обаче необятна полемика, тъй като се е предвиждало трансформиране на функционалностите на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), която е вторичен разпоредник с бюджетни средства към Министерството на икономиката- Когато туризмът като конструкция е бил част от Министерството на стопанската система, е било естествено сходно съответствие на пълномощията, споделя Ирена Георгиева.

Според вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев основателно е имало спор по тази мярка. Той изяснява, че не всички инспектори на КЗП са профилирани в сферата туризма. " Няма по какъв начин да се трансферират хора, които се занимават единствено с туризъм, което на равнище териториални звена значи разкриване и фактическа неспособност КЗП да си покрива функционалностите в някои области ", споделя Дончев.

Ирена Георгиева му дава отговор, че тези промени са изтеглени от законопроекта.

Срещу тези промени обществено се разгласи и вицепремиерът по икономическата политика и демографските въпроси Валери Симеонов. По думите му по този метод в ръцете на министъра на туризма отивал и " хляба и ножа ".

От стенограмата не излиза наяве дали са били изтеглени и поправките в законопроекта, за които сигнализираха от " За да остане природа в България ". Те бяха свързани с даването за безконечни времена на обществена благосъстоятелност като ски писти и уреди на концесионерите за прилагане. От Министерството на туризма, изрично отхвърлиха информацията да е имало такива текстове в законопроекта и нарекоха изказванието " подправена вест ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР