Министерството на туризма на този етап отчита успешен зимен сезон

...
Министерството на туризма на този етап отчита успешен зимен сезон
Коментари Харесай

Министерството на туризма отчита ръст на туристите в големите градове и СПА курортите

Министерството на туризма на този стадий регистрира сполучлив зимен сезон като съгласно данните в неговата система, отчитаща нощуките в хотелите, в интервала 1 декември 2022 година - 17 февруари 2023 година в тях са отседнали близо 1.1 млн. туристи. Това по информация на ведомството е годишен растеж от към 28%, като значимо значение за крайните резултати ще има продължителността на ски сезона.

Ръст на туристите има най-вече в огромните градове и СПА курортите, отлелязват от министерството. Липсата на сняг до напълно скоро в курортите, на други ваканциите бяха пренасочени за март, а в това време и поддържат добра претовареност.

В този интервал от към два месеца и половина министерството регистрира, че най-вече са регисрирарие в хотелите българи - 800 хиляди, следвани от гръцки туристи - 43 хиляди, румънски - 38 хиляди, турски - над 29 хиляди, израелски 28 хиляди, английски 28 хиляди, такива от Северна Македония - 20 хиляди

Важно за този зимен сезон е завръщането на гръцките туристи след дълъг интервал, в който заради пандемията гърците не пътуваха интензивно, показват от министерството.

От там показват за образец с положителни резултати от сезона Банско, където отседналите са към 120 хиляди и се предвижда, че сезонът ще е по-добър от миналогодишния.

Българските туристи са към 35% от всички туристи в общината, а измежду непознатите има над 22 хиляди гърци, румънци - над 14 хиляди, английските туристи - над 9 хиляди, израелските туристи - над 9 хиляди

Община Самоков, в която е Боровец, е посрещнала близо 65 хиляди туристи, а в Смолян и Чепеларе са отседнали към 58 хиляди като водещ пазар са българските туристи. Другите посетители са от Румъния, Гърция, Сърбия, Англия, Ирландия и други

Министерството регистрира повишение на интереса към СПА туризма. Общините Велинград, Разлог, Хисаря, Сандански, Павел баня, Гърмен и Сапарева баня общо са посрещнали 216 хиляди екскурзианта, като общото нарастване с над 40 хиляди по отношение на същия интервал на предишния зимен сезон.

И при двата типа туризъм най-вече са гостите във възрастовата група 30-44 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР