Министерството на туризма на Република България и министерството на икономиката

...
Министерството на туризма на Република България и министерството на икономиката
Коментари Харесай

България и Македония ще работят за подобряване на туристическия поток помежду си

Министерството на туризма на Република България и министерството на стопанската система на Република Македония подписаха протокол за съдействие. Документът беше парафиран от министъра на туризма Николина Ангелкова и Кире Наумов, заместник-министър на стопанската система. Церемонията по сключване се състоя след взаимното държавно съвещание сред България и Македония. Двете страни се договориха да предизвикват укрепването на съдействието в региона на туризма и да работят за възстановяване на туристическия поток между тях.

 © Българска телеграфна агенция
Споразумението планува още да се предизвикват участията в туристически панаири, както и в други туристически събития. Страните ще координират разпространяването на туристически издания и рекламни материали. Предвижда се България и Македония да си оказват взаимна поддръжка при участия в конференции, семинари, заседания, изложения и други мероприятия. По силата на протокола се възнамерява страните да предизвикват създаването на взаимни туристически артикули, които да бъдат конкурентоспособни на трети туристически пазари и да ги популяризират и пласират взаимно. В документа се показва, че страните ще поддържат организирането на турове за специалисти и медийни представители, профилирани в региона на туризма, от трети страни, както и да си сътрудничат в границите на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации.

Македония е измежду водещите туристически пазари за България. През интервала януари-септември 2017 година у нас са пътували повече от 413 хиляди македонски жители , като се регистрира 5,8 % растеж по отношение на същия интервал на 2016 година Така Македония заема шесто място във връзка с генериращите туристи за българските пазари. През предходната година в България от прилежащата страна са пристигнали над 527 хиляди посетители , при което се следи повишаване от 11,4 на 100 спрямо година по-рано. Традиционно македонските туристи идват у нас, с цел да посетят черноморските курорти, само че също по този начин има и сериозен интерес към зимни курорти като Банско, Боровец и Пампорово.

Българите също пътуват интензивно към Македония. За интервала от януари до септември 2017 година повече от 319 хиляди българи са посетили прилежащата страна , което е растеж от 10,7 %. През цялата 2016 година пътуванията са над 360 хиляди и се отбелязва повишаване от 14 на 100. Така Македония се подрежда на 5-о място измежду желаните дестинации за пътувания на българите зад граница
Още по тематиката Съвместно съвещание на държавните управления на България и Македония
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР