Министерството на туризма има амбицията до края на годината да

...
Министерството на туризма има амбицията до края на годината да
Коментари Харесай

Ирена Георгиева: Министерството на туризма се стреми към създаване на Фонд за гарантиране на пътуванията

Министерството на туризма има упоритостта до края на годината да бъде основан Фонд за гарантиране на пътуванията, сподели заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя добави, че фондът е един от целите на ведомството, което цели той да бъде сигурен, резистентен и да пази ползите на потребителите на туристическа услуга.

Работна група, която ще проработи през март, ще обясни всички административни елементи по основаването на фонда, които ще бъдат съгласувани сред обособените институции. В министерството са подадени оферти от две от туроператорските сдружения, които са основани на разнообразни модели за фонда.

Зам.-министър Ирена Георгиева уточни:

„ Има разлики в двете оферти. Точно по тази причина преценихме, че ще действаме на експертно и на необятно публично равнище, с цел да можем да преценим кой от двата разновидността или каква композиция от двата разновидността ще бъде най-подходяща за нашите условия ".

През втората половина на годината ще има подготвен законопроект за смяна в Закона за туризма, свързани с работата на Фонда. Водят се диалози с ББВР за възможна първична финансова поддръжка за Фонда. Димитър Балтов от Обединение " Бъдеще за туризъм " съобщи:

„ Парите от Фонда в последна сметка ще се събират от туроператорите, тъй че те ще си го изпълнят. На нас ни би трябвало един първичен капитал, който може да бъде обезпечен и под формата на заем, безлихвен, от няколко държавни институции ".

Ще се търси подпомагане от Асоциацията на актюерите за пресмятане на вноските, които ще вършат туроператорите, заяви още заместник-министър Ирена Георгиева. Даниела Стоева от Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници разясни:

„ Трябва да се стъпи на една ясна икономическа аргументация. ние нямаме ясна визия за пазара, с цел да стане ясно с какъв капитал би трябвало да разполага този фонд и какви ще бъдат вноските, за образец давам немския фонд - вноската е 1% от продадените туристически пакети с обща цена ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР