Министерството на труда и социалната политика ще предложи на правителството

...
Министерството на труда и социалната политика ще предложи на правителството
Коментари Харесай

МТСП ще предложи минималната заплата да се повиши на 780 лв. от 1 януари 2023 г.

Министерството на труда и обществената политика ще предложи на държавното управление минималната работна заплата да се увеличи на 780 лева от 1 януари 2023 г “.

Това заяви вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров след съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие, на което беше разискван размерът на най-ниското трудово заплащане за следващата година.

Той посочи, че по този метод се реализира нарастване на минималната заплата с 9,9% по отношение на сегашния й размер от 710 лева „ На годишна база това прави 20% нарастване, което компенсира насъбраната инфлация, която е 16,9% “, акцентира вицепремиерът Лазаров.

По време на полемиката в тристранния съвет представителите на национално представителните организации на работодателите и на синдикатите не реализираха единодушие по в началото оферти вид за нарастване на минималната заплата на 770 лева „ В резултат на полемиките ние от Министерството на труда и обществената политика сме склонни да ревизираме този размер и той да се промени на 780 лева “, сподели министър Лазаров.

Той изясни, че направеното предложение за установяване на нов размер на минималната заплата е според настоящия все още Кодекс на труда, който регламентира, че Министерски съвет дефинира със свое разпореждане нейния размер за съответната година. „ Това не е опит и не анулира уговорките на страната да транспонира директивата на Европейския съюз за съответните минимални работни заплати в границите на периода, който предстои да бъде транспонирана. България ще извърши своето обвързване “, сподели министър Лазаров. Той добави, че при започване на 2023 година ще бъде основана работна група, която ще стартира работа по транспонирането на директивата в българското законодателство.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР