Министерството на труда и социалната политика ще подкрепи въвеждането на

...
Министерството на труда и социалната политика ще подкрепи въвеждането на
Коментари Харесай

Праг на достойнството за минималната заплата? Социалното министерство подкрепя

Министерството на труда и обществената политика ще поддържа въвеждането на " предел на достолепието " за минималната работна заплата, което е планувано в плана на инструкция на Европейски Съюз за съответни минимални работни заплати в съюза. Това разгласи общественият министър в оставка Деница Сачева по време на онлайн конгрес по тематиката, проведен от КНСБ, предава Българска телеграфна агенция. 

Този предел значи, че законоустановеното минимално заплащане би трябвало да е 60% от медианната брутна заплата и 50% от междинната брутна работна заплата в съответната страна. По думите на Сачева, числата в България сега са много близки до заложените в директивата.

По отношение на настояването за публичните поръчки на Европейската конфедерация на профсъюзите и на КНСБ - да има условие работодателите, ползващи достъп до публични поръчки или публично финансиране, да са сключили групов контракт с служащите си, а всеки шеф, който не зачита синдикалните права на служащите, да бъде лишен от достъп до публични поръчки и финансиране, Сачева сподели, че няма по-голяма социална отбрана от тази, която е сложена в директивата за публичните поръчки. 

Според нея в България може да се търси експериментален модел за европейските средства да се ползва сходно условие. Българската страна приветства позицията да се обезпечи еластичност при установяване на дейностите във връзка с насърчаването на груповото трудово договаряне.

Според КНСБ е нужен народен проект за деяние по директивата, с който страната ни да доближи 70 на 100 покритие с групови трудови контракти. В момента то е към 30 на 100. 

От синдиката оферират в България да се вкара така наречен " заплата за прехрана ", с цел да се понижи броят на нископлатените служащи и работещите небогати. Според изчисленията на КНСБ, за 2020 г. заплатата за прехрана е 1214 лв., а минималната работна заплата е едвам 50% от нея. 

" Става въпрос за механизъм, който не оставя небогати работещи на пазара на труда, което е извънредно значимо, също и от политическа позиция - да се потвърди, да се удостовери максимата, че заетостта вади хората от клопката на бедността. Хората, които получават минимална близка до минималната работна заплата са стотици хиляди ", разяснява президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

От КНСБ упорстват за годишен растеж от 17,5% на минималната работна заплата, което ще разреши тя да доближи равнището на заплатата за прехрана през 2025 г. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР