Министерството на труда и социалната политика одобри разкриване на 21

...
Министерството на труда и социалната политика одобри разкриване на 21
Коментари Харесай

ОДОБРИХА РАЗКРИВАНЕ НА 21 НОВИ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ В ОБЛАСТ РАЗГРАД 

Министерството на труда и обществената политика утвърди откриване на 21 нови обществени услуги в област Разград през новия програмен интервал 2021 – 2027 година. Тези услуги ще могат да обзет 395 консуматори. Това бе препоръчано в Областната карта на плануваните нови обществени услуги. Тя е направена за потребностите на планирането на ресурсите по Плана за възобновяване и резистентност, Програмата за развиване на районите, Програмата за развиване на човешките запаси и Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони.

Според картата в района е планувано построяването на три центъра за обществена рехабилитация и интеграция – по един в Исперих (за 30 потребители), Лозница (за 20 потребители) и Самуил (за 30 потребители).

Предвидени са четири дневни центъра за лица с увреждания и техните фамилии. По един подобен ще има в Разград (за 30 потребители), Кубрат (за 20 потребители), Завет (за 20 потребители) и Лозница (за 20 потребители).

Планирани са два центъра за грижа за пълнолетни лица с психологични разстройства в община Разград, като всеки от тях ще е с потенциал 10 консуматори.

Два центъра за грижа за пълнолетни лица с физически увреждания е планувано да бъдат разкрити в Исперих и Лозница. Капацитетът и на двата центъра е по 15 консуматори.

В картата е заложен един центъра за грижа за пълнолетни лица с деменция – в община Разград /с потенциал 15 потребители/.

В Исперих и Завет е планувано да има два Центъра за резидентна грижа за лица в надтрудоспособна възраст, без увреждания. Капацитетът им ще е по 15 консуматори.

Предвидено е още в община Кубрат да проработи един Център за резидентна грижа за възрастни хора в неспособност за самообслужване. Капацитетът ще е 15 консуматори.

В картата е заложено откриване на Център за резидентна грижа за пълнолетни лица с трайни увреждания с нужда от непрекъснати медицински грижи (интегрирана здравно-социална услуга вид хоспис) в град Разград с потенциал 15 консуматори.

В картата са заложени 4 общностни центъра за ранно детско развиване – по 1 в общините Кубрат (с потенциал 30 потребители), Завет (с потенциал 25 потребители), Лозница (с потенциал 25 потребители) и Цар Калоян (с потенциал 25 потребители).

Предвидено е да бъде построен и Център за спешно настаняване (предоставящ обществената услуга обезпечаване на заслон за лица в спешна обстановка, лица, потърпевши от домашно принуждение и лица – жертви на трафик, по член 15, т. 9 от ЗСУ). Местонахождението му няма да бъде обявявано от съображения за сигурност на възможните консуматори.

В Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), оперативните стратегии и Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони (СПРЗСР) за новия програмен интервал 2021-2027 година е заложен огромен финансов запас за откриване на нови обществени услуги, за използване на ограничения за енергийна успеваемост и за възстановяване качеството на съществуващите такива – близо 1 милиард лв..

С европейското финансиране ще се даде опция за създаване на нови здания, за реорганизация, ремонт и адаптиране на съществуващи здания за откриване на обществени услуги, за назначение и образование на личен състав. След това тези услуги ще станат държавно-делегирана активност. Новите обществени услуги няма да бъдат за сметка на закриване на съществуващи такива.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР