Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще отправи следващата

...
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще отправи следващата
Коментари Харесай

15 хил. лв. обезщетение предлага МОСВ за семействата на жертвите от потопа в Царево

Министерството на труда и обществената политика (МТСП) ще насочи идната сряда към Министерския съвет предложение за установяване на еднократна помощ за подкрепяне на семействата, в които има умрял непосредствен. Това сподели министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова по време на днешното съвещание на отрасловата Народното събрание комисия в отговор на въпрос за поддръжката от страната за потърпевшите от бедствието в Царево.

Това е процедура, която дава поддръжка на хората, изгубили непосредствен. На този стадий това са четири семейства. Предложението ще бъде всяко едно от тях да бъде подкрепено с 15 000 лева еднократна помощ, осведоми Шалапатова.

Към днешна дата са подадени 41 заявки за разпределяне на еднократна помощ. Отпусната е помощ на едно потърпевшо семейство с оптимален размер от 1512 лева, останалите заявки са регистрирани и са в развой на обработка, изясни министърът. Тя сподели, че „ в настоящия месец, в оптимално бърз период се обработват заявките “. И добави, че когато заявката бъде утвърдено и е съгласно критериите, заплащането става в границите на същия месец.

Шалапатова разяснява, че практиката при бедствия, като това в Царево, демонстрира, че първоначално заявките не са доста като брой, тъй като хората са още под въздействието на случилото се. По думите ѝ след към седем дни заявките за поддръжка се усилват.

Министърът осведоми, че в петък и събота ще посети засегнатите места в Царево и ще ревизира осъществяването на ограниченията, подхванати още след бедствието, когато там дойде заместник-министър Гинка Машова.

По думите на министъра на труда и обществената политика кметът на Царево не е поискал да се възползва от опцията безработни хора, регистрирани в Бюрото по труда, да спомагат за почистване на материалните вреди от наводненията или различен тип подкрепяща работа. Кметът е отказал и помощ по мярката за топъл обяд.

В началото на съвещанието на комисията министърът показа екипа си. Шалапатова има четирима заместник-министри.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР