Министерството на транспорта затяга контрола за безопасността при превозите на

...
Министерството на транспорта затяга контрола за безопасността при превозите на
Коментари Харесай

Ще станат ли задължителни коланите в автобусите?

Министерството на превоза стяга контрола за сигурността при транспортите на пасажери след тежкия случай на автомагистрала " Тракия ". В ефира на Българска национална телевизия заместник-министър Ангел Попов даде обещание, че всички рейсове ще бъдат задължени да имат колани. Той изясни, че е упорствал за това още преди няколко месеца, само че без резултат. По данни на сдружението на превозвачите към 80% от рейсовете нямат фабрични колани и ще е доста мъчно да им бъдат сложени, а в автобусите, в които има защитни колани, те рядко се употребяват, тъй като никой не го управлява.

Ангел Попов, зам.министър на превоза: Ние ще въведем такова обвързване, несъмнено ще има отпор, несъмнено ще има реакция, неприятна, само че колани би трябвало да има в рейса.
Оказва се, че единствено рейсовете, създадени след 2007 година, имат фабрични колани, а това са едвам 20 % лицензираните рейсове. Марин Велев има транспортна компания от 1992 година. Според него превозвачите по-скоро биха възобновили рейсовете си, в сравнение с да преработват старите.
Марин Велев, притежател на компания транспортьор: Заводyt производител не ги е поставил, а по какъв начин да ги постави частника, мъчно е да ги набави, мъчно е да се инсталират. Друг е въпросът, че даже при съществуването на колани, те не се употребяват. Казваме им вържете си коланите, абе,мен колан не ме интересува. Какво повече да каже шофьорyt на този човек.
Превозвачите се управляват от основната дирекция на " Автомобилната ревизия ", оттова обаче най-често ревизират единствено за документи.

-Никога никой до момента не ме е спрял да огледа и да каже, я да видя имате ли колани и за какво не сте ги вързали. И да попита водача сподели ли ви, и в случай че не е, да го глобяват.

Майките на деца в ученическа възраст също споделят, че рейсовете са без колани даже за детските и училищен екскурзии.
Стефка Оббова: Преди Великден и двете вървяха една след друга, в единия изобщо не е имало колани, в другия не са ги задължили да ги сложат.
На Централната автогара в София пасажерите също признават, че нарушават закона.

Едно от предложенията на транспортното министерство е отговорността за коланите по време на пътуването да е на водачите. И в този момент законът планува санкция за превозвача от 50 лева, за всеки пасажер без колан, само че наказания няма.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР