Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект за промени

...
Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект за промени
Коментари Харесай

Закриване на спецсъда и без кариерни бонуси за членовете на ВСС. Какво предвиждат промените в Закона за съдебната власт

Министерството на правораздаването разгласява за публично разискване план за промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ). С тяхг се предлага закриването на профилираните съд и прокуратура. Проектът е качен на страницата и от петък, 28 януари, стартира да тече период за неговото разискване. Обичайно срокът е до 30 дни от датата на издание, само че по плана за Закон за съдебната власт мнения ще се изричат за 14 дни.

Закриването на профилираното правораздаване е една от точките по правосъдната промяна, към които партиите от ръководещата коалиция се сплотиха още при започване на договарянията за държавно управление.

Тогава “Продължаваме смяната ”, “Демократична България ”, “Има подобен народ ” и Българска социалистическа партия реализираха единодушие, че точно Законът за правосъдната власт (ЗСВ) ще бъде един от първите цели на новото държавно управление. Според оповестената стратегия актът би трябвало да бъде изменен до три месеца след встъпване в служба на кабинета.

Подобен план беше обсъждан и в предходния парламент, когато стигна до гласоподаване единствено на първо четене. Тогава той беше импортиран от “Демократична България ”. Основната рецензия против предложенията тогава беше, че не е обяснен редът, по който делата, обсъждани в профилираните съдилища ще продължат.

В плана, написан от Министерството на правораздаването в този момент се планува висящите каузи на първа инстанция в спецсъда да бъдат довършени в Софийския градски съд (СГС). За задачата съдиите, които ги преглеждат, ще бъдат командировани там. В случай, че делото е на втора инстанция, то ще отиде в апелативния съд. Това значи, че шумни процеси като този за банкрута на КТБ да вземем за пример ще преминат в Софийски градски съд.

Делата, по които не е извършено разпоредително съвещание, ще бъдат пратени в окръжните съдилища в страната. На процедура това е връщане на остарялото състояние отпреди основаването на профилираните институции.

Спецсъдът и прокуратурата заработиха при започване на 2012 година Инициативата за основаването им беше на първото държавно управление на ГЕРБ. Впоследствие спецправосъдието беше описвано като "бухалка на властта ".

Освен спецсъдилищата планът на правосъдното министерство визира и друга тематика – кариерните бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет.

В момента разпоредбите са такива, че подсигуряват на правосъдните кадровици връщане на по-висока служба в системата след приключване на мандата им или предварителното му преустановяване. Редица адвокати, както и съсловната организация Съюзът на съдиите в България подлага на критика този метод като “отплата ” от страна на политическата власт за услуги, осъществявани от кадровиците на правосъдната власт. С измененията в Закон за съдебната власт се предлага това състояние да бъде отстранено.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР