Министерството на правосъдието предлага мерки облекчаване на процедурата при международното

...
Министерството на правосъдието предлага мерки облекчаване на процедурата при международното
Коментари Харесай

Правителството ще облекчава международното осиновяване на деца

Министерството на правораздаването предлага ограничения облекчение на процедурата при интернационалното осиновяване и издаването на позволения за ходатайство при интернационалните осиновявания. Това ще стане с промени в две наредби, които са публикувани на уеб страницата за публични съвещания strategy.bg.

Става въпрос за промени в Наредба № 3 за изискванията и реда за водене на регистрите при интернационално осиновяване и предоставяне на единодушие от министъра на правораздаването и Наредба № 2 за изискванията и реда за издаване и лишаване на позволение за ходатайство при интернационално осиновяване и за реализиране и преустановяване на активността на упълномощените организации.

Измененията плануват да отпадне условието за претендент осиновители за деца от чужбина да дават уверение за подписан цивилен брак, както и отпадането на задължението за юридически лица с нестопанска цел да показват копие от учредителни актове или устави и удостоверения, че са регистрирани като админи на персонални данни за издаване на позволение за ходатайство при интернационално осиновяване.

Данните за брака ще се основават на направения обществен отчет от дирекция „ Социално подкрепяне “ по непрекъснатия адрес на осиновяващите, а нужната информация за организациите претенденти за медиатори ще се набира по длъжностен път от регистъра на админите за персонални данни.

Във връзка с установяване на най-подходящия осиновител за децата с местожителство в България се трансформира наличието на декларацията за удостоверение на плана за осиновяване, която претендентите за длъжни да подават всяка година. Предвижда се тя да съдържа къса информация за икономическото, общественото и здравословното положение на осиновяващия и на членовете на неговото семейство, както и характерности на детето, което той желае да осинови, в сходство с разрешението за осиновяване.

С цел по-ефективна отбрана правата и ползите на осиновените деца категорично се планува още обвързване за акредитираната организация да дава всяка получена информация по отношение на затруднена акомодация и подхванати дейности за протекция на осиновено дете и след приключване на двугодишния интервал за наблюдаване след осиновяването.
Новите разпореждания са и за синхронизиране с наредбите на Семейния кодекс и Закона за комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, които влизат в действие от 1 януари 2018 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР